Човек на Бербатов за Венци: Този омръзна на всички

Начало » Човек на Бербатов за Венци: Този омръзна на всички

Венцеслав СтефановЕдин от приближените на Димитър Бербатов в кампанията му за президент на БФС Борис Станков говори пред „Тема Спорт“ за атаките срещу бившия футболист на Манчестър Юнайтед в последно време. Синът на Александър Станков е потресен от сегашното ръководство на централата, като заяви, че той и екипът на Бербатов са очаквали президента на Славия Венцеслав Стефанов на протеста пред сградата на БФС, в отговор на поканата на босът на “белите” са среща между него и Димитър.

– Г-н Станков, в последните дни се чуха доста агресивни изказвания и нападки по адрес на Димитър Бербатов и екипа му. Имате ли желание да отговорите, защото в думите на вашите опоненти се прокрадват и твърдения за нечисти интереси?
– Потресен съм от двуличието и лицемерието на сегашното ръководство на БФС и техните придворни викачи и защитници. През цялото време, вече над година, всички „морални гурута“ от сегашното ръководство се опитват да убедят цялото общество, че ние сме лошите, че ние сме негативните и едва ли не целим унищожение. До момента аз не съм чул абсолютно нищо градивно от тях – точно обратното. Те постоянно излизат с невярни твърдения, грозни оплювания, като показват изключително ниското си ниво чрез лични и вулгарни нападки към всеки член на екипа ни. Аз смятам, че цялото общество вече се е убедило в нашите морални ценности и до момента абсолютно никой не успя да излезе с аргументи и факти и да каже какви всъщност са нечистите ни интереси. Истината е, че интересите ни са свързани само и единствено с бъдещето развитие на българския футбол – толкова е просто. Но принципно хората виждат света, изхождайки от себе си.

Венцеслав Стефанов прикани Бербатов в сградата на БФС с медийно изказване, но след като бившият нападател на националния отбор не отиде, се чуха язвителни думи, изпълнени с присмех, че голмайсторът на Висшата лига се страхува?
– Станало е някакво сериозно разминаване. Ние чакахме г-н Стефанов да дойде на протеста и да поговори с хората, но той така и не дойде. Направихме и обиколки в цялата страна, включително и в София, а той така и не дойде. Всъщност аз така и не разбрах г-н Стефанов като какъв точно ни чака на базата в Бояна. Като член на ИК, като вицепрезидент, като защитник на г-н Михайлов или може би като съветник на ПР отдела на БФС. Моите уважения към г-н Стефанов, но вече тотално омръзна на хората с неговите тотално цинични и лични нападки. Аз бих искал да чуя от него веднъж нещо градивно и смислено, за съжаление цялата футболна общественост вече чака 16 години да чуе нещо такова.

– Отново Стефанов заяви, че Бербатов се крие зад марионетки и деца?
– Сегашното ръководство на БФС подмолно и грозно се опитва да използва протеста, който се проведе на 31 март, за да се опита отново да изкара г-н Бербатов и нашия екип като най-лошите. Е, неуважаеми господа, не ви се получава – протестите срещу вас са почти всеки ден и в почти всеки град, дотам го докарахте, всички да ви ненавиждат. А като изключиш 104 клуба, от които над 30 детско юношески школи, какво си очаквал, да дойдат ветераните да протестират ли? Да, ние многократно казахме, че това, което направиха няколко деца, не беше редно и ние в никакъв случай не подкрепяме такива прояви. Но защо никой не говори, че в цялата страна вече има такива протести против сегашното ръководство и никога не е имало такова обединение? “Моралните гурута” по сигнал излизат да нападат нас, точно защото всячески се опитват да отклонят вниманието от най-важното,м а именно че футболна България въстана срещу такива като тях, протестите са точно против сегашното ръководство. Към тях е народното недоволство. Те са хората, които са отговорни, към тях трябва да са всички неудобни въпроси. Обществото вече има абсолютна нетърпимост към това управление.

– Как разбирате думите на Стефанов, че в протестите участват фенове-наемници? Друг важен въпрос е – кой финансира кампанията на Димитър Бербатов?
– Мисля, че казах достатъчно за ежеминутните изказвания на г-н Стефанов. Бих искал да го попитам – фенове от София, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, всички те ли са наемници? Надявам се, че осъзнава, че обвинява фенове на най-големите отбори в страната и ги нарича наемници. Вижте, всичко това е някаква яростна защита на сегашното ръководство и от немай къде се говорят приказки, които нямат никаква стойност и истина. До момента цялата кампания с две обиколки на цялата страна и административни разходи е между 3 и 4 хиляди лева. Но ние просто отиваме при хората и си говорим за футбол – за проблемите им, за решенията, за по-доброто бъдеще. Това е нещо, което главите на сегашните управници и техните глашатаи не могат да разберат и приемат. Защото те не могат по друг начин, освен да разхищават пари – явно им е чужд начинът без софри и какви ли не други неща. Повтарям ви – ние отиваме при хората и говорим за футбол, това е. Абсолютно примитивно е да се говори, че някой може да финансира Димитър Бербатов. Нека хората, които говорят такива глупости, отново да си опреснят паметта и да погледнат CV-то на г-н Бербатов.

– Предполагам, че и до вас са достигали слуховете, че Гриша Ганчев е човекът, който работи с Бербатов и го подтиква към опита да вземе властта в БФС?
– Смело мога да заявя, че г-н Бербатов е провел срещи с почти всички представители на елитните и аматьорските клубове. Преди седмица се проведе и продуктивна среща с ръководството на Левски. Ние никога не сме и няма да делим клубовете на сини, червени, жълти или бели! Ние никога не сме поемали ангажименти към никого. Единствено сме поели ангажимент, че ще работим честно и за доброто на българския футбол. И тук отново ще кажа, като човек, който, смея да твърдя, познава много добре г-н Бербатов – за тези, които не го познават, остава отново да се упражняват и измислят истории, които са само в техните глави. Димитър Бербатов е лидер и човек, който никога не може да бъде манипулиран и да му се поставят ултиматуми!

– Борислав Михайлов заяви, че му е под нивото да коментира протестите…
– Това е отговор на човек, който или не може да измисли аргументиран отговор, или тотално е загубил представа за реалността. Това за пореден път доказва, че тези хора въобще не ги интересува нито мнението на футболната общественост, нито развитието на нашата любима игра, нито имат намерението да поемат каквато и да е било отговорност. Жалко, много жалко, аз познавах тотално различен Борислав Михайлов.

– Ще се хвана за думите на Михайлов, който чрез видео от личната си страница във фейсбук заяви, че в последните дни са се чули много лъжи, като например, че никой не е вадил детски отбори от първенствата, а извадените отбори могат да обжалват?
– Аз до момента не съм видял официалното решение с подписите на всички членове на Изпълнителния комитет с изключването на 104 клуба. Нека БФС го публикува на страницата си с мотиви и аргументи. На мен лично би ми било много интересно да го прочета. Цялата тази каша, която за пореден път забърка сегашното ръководство на БФС, доказва скандална некомпетентност. Излиза на сайта на БФС някакво решение без подписи, което информира за изключването на 104 клуба. Изведнъж, след като започна масово недоволство в цялата страна, Зоналните и Областните председатели в паниката и страха си под нареждане от централата в Бояна, започват да прозвъняват изключените клубове и да ги информират, че видиш ли детските им отбори могат да продължат да участват, но мъжките – не. Изключил си клубове като членове, отнел си им правата, а изведнъж след бурното недоволство на хората заради страх решаваш, че клубовете са изключени, но детските формации могат да играят. Нямам думи да опиша гениалността на тези действия. Излишно е да коментирам дори.

– Другата опорка на хората, които от 16 години са начело на БФС е, че е несериозно Стилян Петров и Мартин Петров да управляват онлайн…
– Малко ще открехна вратата и ще ви кажа, че Стилиян Петров и Мартин Петров всеки ден по над 6 часа участват във всички наши оперативни срещи с целия екип. Те са изключително мотивирани и активни и аз им се възхищавам все повече и повече с всеки изминал ден. Дори в някои случаи те са хората, които инициират вземането на ключови решения. И не на последно място да не забравяме, че живеем в 21 век. УЕФА и ФИФА в продължение на 2 години провеждаха всичките си срещи онлайн. Не съм чул някой да се е оплакал.

– Не мога да не ви попитам и за твърдението на вашия баща – Александър Станков, че Емил Костадинов му дължи огромна сума пари… Костадинов заяви, че ще заведе дело за клевета…
– За този човек мога да напиша книга. И повярвайте ми тази книга ще попадне в секцията ужаси. Изключителен футболист и спортист, но много малък човек. Той е една от главните причини аз, след 10 години служба в БФС да напусна, тотално да се отчаям от бъдещето на футбола в България и да търся светлина в лицето на Димитър Бербатов. Нашето семейство в лицето на дядо ми, баща ми, майка ми и аз сме си изградили име на честни и образовани хора и ние никога не бихме си позволили да лъжем публично. Не бих искал да отделям повече внимание на хора, които тотално са деградирали през годините.