Ще ни оправи ли Бербатов?

Начало » Ще ни оправи ли Бербатов?
Димитър Бербатов
снимка: Sportal

FootballReview

Българския футбол отдавна копае дъното, всеки път си казваме, че не може по-зле и нашите футболни управници и футболисти ни опровергават. От „трите коня“ насам нямаме един силен фуболист в добър европейски отбор. През всичките години на излагация, имахме само няколко проблясъка, по времето на треньорите Любо Пенев и Хубчев. С изключение на тях нямахме капацитета, желанието и възможносите за каквото и да е било добро представяне.

Сегашните футболисти и тези, които ни излагаха преди тях в последните 10-11 години са крайния продукт от едно нескопосано, неадекватно и некадърно управление на БФС. С всички грешни решения, с действие и бездействие пияниците от футболния съюз докараха футбола ни до това да се страхуваме от мачове с Малта и Гибралтар. А какви надежди имахме през далечния 17 Януари 2005 г. само! Голяма част от пеневата чета тогава поискаха властта от Иван Славков и я получиха. От тогава нататък се взимат само лоши решения, дори самите четвърти в света вече не са от една страна на барикадата.

Сега Бербатов, обяви официално кандидатурата си за президент на БФС заедно с Мартин и Стилиян Петрови и отново имаме големи надежди за бъдещето на футбола ни. Бербатов е умен, известен и има чудесни идеи за развитието на футбола. Една от тях е да заложи много на детско-юношеския футбол, а кой ако не той да разбира от работа с талантливи деца? Все пак неговата фондация подпомага талантливи деца да се развият в спорта, науката и изкуството.

Няколко дни след официалната пресконференция на Митко, бившият президент Борислав Михайлов, след година и половина изгнание оттегли оставката си. Това съвпада и със смяната на политическата власт у нас, и уж оказаният натиск от бившия премиер Борисов за оставка на Боби, след жестокия расистски скандал разтърсил световния футбол.

Съвпадна обаче и с кандидатурата на Бербатов за президент, изглежда Михайлов се е уплашил от това и иска да финтира другите кандидати, за да не ровят в миналото и да правят ревизия на управлението му, както се случва в политиката сега в България. Агенцията по вписванията, така или иначе отказа да впише бившия вратар като изпълняващ длъжността президент на БФС.

Бербо ще е свеж полъх в застоялия въздух на футболната ни централа, само че дали самия той разбира в каква кал се хвърля? Можеше да си кара спокойния живот със семейството си и да не се цапа, но явно е решил да си спази репликата “ Обадете ми се да ви оправя футбола“. Това той го каза на една пресконференция когато обяви, че се оттегля от националния отбор. Много хора тогава го обявиха за предател. Как няма да напусне, тогава след всеки мач беше виновен винаги той и търпеше обиди?

Сега същите хора мислят, че при най-малките проблеми, отново ще се откаже, този път Бербо е доста по-улегнал, по-зрял и е достатъчно интелигентен за да разбере с какви неща се захваща и какви отвратителни неща ще говорят за него. Изглежда наистина иска да помогне и дано успее да се пребори с конуренцията. Дори и да се провали по-зле едва ли може да е…