Ясен Петров: Дано скоро да живеем в свят без маски

Начало » Ясен Петров: Дано скоро да живеем в свят без маски

Ясен ПетровСелекционерът на България Ясен Петров даде пресконференция преди утрешния мач на представителния ни тим с Швейцария. „Лъвовете“ приемат своя противник на националния стадион „Васил Левски“ утре, 19:00 часа в световната квалификация.

„Капитан на отбора е Георги Костадинов, другите двама капитани са Божиков и Димитър Илиев. Това е наше решение и ние носим отговорност за това, както и Георги ще носи отговорност за капитанската лента. Искам да благодаря на ръководството на стадион Васил Левски. Да благодаря на женския месец март за хубавото време, което ни предостави да тренираме. Успяхме за два дни да направим хубав тренировъчен процес. Благодаря на момчетата за добрата работа, която свършиха“.

„Казах много пъти, че трябва да внимаваме как ще моделираме младите хора. Според мен ще е убийство да ги вкараме в мачове срещу Италия и Швейцария, с което да повлияем психически на тяхното развитие. Ние ще търсим резултат и облик. Средната възраст даже не съм я изчислявал. Повикали сме сплав между опитни и млади. Тези, които са в най-добро състояние. С младите трябва да сме много внимателни. За мен е важно да ги интегрираме по най-добрия начин“.

„Всеки дойде с някакви болежки. Започвам с Гълъбинов. Говоря с абсолютно всички. Той имаше проблем, който не е толкова сериозен. Нашата уговорка е, че той за мача с Италия ще е окей. В мача срещу Швейцария ще го съхраним, за да може да е на линия за следващия мач. Наясно съм със състава срещу Швейцария. Трябва да бъдем гъвкави. Програмата е много тежка, но тя е тежка не само за нас, а и за нашите противници. Лично аз нося маските. Живях дълго време в една държава, в която хората си носят маските. Пожелавам си скоро да живеем в свят без маски“.

„Не можем да променим жребия. Трябва да излезем и да се справим с Швейцария. Никога няма да коментирам противника, а ще говоря само за нашия отбор. Убеден съм и се надявам, че имам най-доброто. Ще бъде интересно и за мен. В рамките на толкова малко дни ние тепърва се опознахме. Имам някакви очаквания, но искам да видя момчетата в официален мач. Когато влезеш в битка, виждаш реално докъде ти стигат възможностите. Ние имаме някаква идея, но как са влезли в тази идея, ще разберем утре. Обичам да стъпвам на реални факти“.

„Винаги съм вярвал, че България има добри играчи. Искам да сме много балансирани и практични. Трябва да си много умен, практичен и да си знаеш възможностите. Постоянно правим PCR-тестове. Моето мнение за ваксинирането е различно. Знаете, че в България много бързо зачеркваме всеки. Очакваме да бъдем подкрепени, което е най-важно. Дори и в трудния момент да бъдем подкрепени. Върху футболистите има много голям негативизъм. Надявам се това ние да го трансформираме в позитивизъм. Всеки един отбор и човек има нужда да бъде подкрепен. Ще опитаме да преместим играта малко по-далеч от нашата врата. Идеята ни е да сведем рисковете до минимум. Теренът е в отлично състояние и няма как да имаме предимство“.

„Беше ми приятно да работим два дни. Вкарваме настроение. Всички се стараха изключително много. Играем срещу Швейцария – 16-и и Италия – 10-и в света. Трябва ли да мотивираш някой, който играе срещу силен отбор? Мисля, че те са достатъчно умни момчета, колкото и да са атакувани. Разбират горе-долу каква ни е задачата, а тя не е лесна. В останалите първенства се вкарат много голове, а в България се вкарва много трудно. Работихме точно върху това. Да съумеем по някакъв начин да отбележим гол. Във футбола обаче трябва да има баланс“.