Ясен Петров: Зависими сме от Гара, но дай Боже всекиму такава зависимост

2011-01-18 15:30:00

Изпитваме трудности отзад, но в атака сме много ефективни, анализира специалистът

Представителният тим на Левски от една седмица се подготвя в гръцкия курортен град Александруполис и се радва на отлични условия, предоставени от домакините. "Сините" са настанени в суперлуксозния петзвезден хотел "Александър" и използват терените на местната община. Старши треньорът Ясен Петров даде обширно интервю за официалния сайт на клуба:

– Г-н Петров, измина първата половина на сезон 2010/11, сега Левски се намира в зимния подготвителен период. Какво трябва да подобри в подготовката и представянето си отборът, за да успее да изпълни традиционно високите цели?
– Не е тайна, че това са едни от най-трудните периоди основно за футболистите, тъй като се извършва сериозен обем от работа в интензивен режим, което изисква много усърдие и разбира се усилия. Предстои ни да надграждаме на свършеното през лятната подготовка и есенния полусезон, а показателите на играчите в сравнение с тези в Правец ни подсказват, че отборът работи и се развива в правилната посока.

– До каква степен този период може да се окаже решаващ за развитието и изхода на сезона?
– В този период трябва да направим така, че нашият отбор да бъде готов на 100 процента за втория полусезон и затова, което ни предстои още в първите няколко изключително важни кръга от шампионата. Трябва да сме готови както физически, така и тактически, за да може още от началото да подгоним отбора на Литекс и да дадем максимума за стопяването на преднината им.

– Доволен ли сте от условията, които ви предоставя Александруполис?

– Определено климатът, двата терена и условията в хотел "Александър" са предпоставка за нормалното провеждане на първия ни подготвителен лагер. Тук е мястото да отбележим и пълното съдействие от страна на местната община.

– Какво предстои в чисто спортно-технически аспект на Левски в предстоящите дни до края на лагера в Aлександруполис?
– Предстои ни да свършим другата половина от така заплануваната ни работа както в бегови, така и в игрови аспект. В края на лагера ще изиграем контрола срещу сборен отбор на Александруполис, където ще дадем възможност на максимално голям брой футболисти да се изявят и да се натоварят в игрова обстановка.

– Левски се раздели с няколко футболисти и в същото време привлече обещаващи имена в състава си. Изглежда ли ви окомплектован състава и развива ли се той в правилната посока с оглед на очакванията от страна на феновете?
– Това с движенето на футболистите в двете посоки е съвсем нормален процес във всеки един отбор. Моето мнение е, че от лятото насам Левски изгражда изключително нов, млад и работоспособен състав със сериозен потенциал във всяко едно отношение. По време на паузата успяхме да привлечем играчи на ключови за отбора позиции, а има вероятност да се подсилим и на още един два поста. Важното в случая е че още от първия ден на този важен период  можем да разчитаме и да работим с футболистите, които искахме.

– Няколко думи относно широко коментираната тема за зависимостта на Левски от Гара Дембеле?
– Не го казвам за първи път – дай Боже всекиму подобна зависимост. Левски, като всеки един голям отбор, не се различава в това отношение и има нужда от качествените си футболисти, а те при нас не са един или двама. Истината е, че представянето и суперлативите за Гара са съвсем логични с оглед на старанието и професионализма, който той показва по време на тренировъчния
процес и в мачовете. По този начин, така да се каже, заразява останалите, което е едно от най-ценните му качества. С възможностите си Гара Дембеле пасна идеално на стила, който Левски изповядва, и намери перфектната обстановка да ги развива, за което има заслуга целият отбор.

 – Доста анализи на тема тактика и представяне на Левски четохме и наблюдавахме по време и след края на първия дял от сезона. Можете ли да посочите с няколко думи къде са най-често допусканите пропуски и разбира се с какво се отличава Левски в срещите до момента?

– До средата на първия полусезон допускахме леки голове от ситуации, които въобще не предвещават това. Също така показахме и неориентираност в статичните положения изпълнени срещу нас. Това са фактите, но с оглед малкото време за сработка на до голяма степен новия Левски преди сезона и на натоварената програма след това, тези пропуски донякъде бяха и логични. Видяхме, че към края на първия дял на сезона, когато се отвориха няколко "дълги" седмици за работа, успяхме да сведем тези грешки в дефанзивен план до минимум и дадохме индикации, че можем да се справим с този проблем. Иначе Левски демонстрира изключителен потенциал в атака, което затрудни всичките ни съперници в България и в Европа. Мисля си, че отбелязаните 52 попадения до момента  и създадените още голям брой голови положения са ясен показател за класата на отбора в офанзивен план и затова, че се развиваме в правилната посока.

– Стил и начин на игра?

– Моето виждане за играта на Левски е той да бъде агресивен към целта във футболната игра, тоест вратата и да я търси по различни и разнообразни начини, да играе с високо темпо футбол, да бъде балансиран отбор, както в атакуващ, така и в дефанзивен план. Левски трябва да показва характер в трудните моменти, който демонстрирахме не един или два пъти през първия дял на сезона, и да търси победата до последно.

– До каква степен е реално да се твърди, че може да бъде наваксана  разликата от водача във временното класиране и коментара ви за предстоящия сблъсък с него за Купата на България?
– С цената на всички усилия ще гоним стопяването на тази разлика и ще се борим до последно за титлата и Купата на България. Левски го е правил винаги.

– Пълните трибуни на Герена през по-голямата част на есенния полусезон ли Ви дава увереност, че отборът върви смело в правилната посока?
– Определено този факт ни радва, наистина хората по трибуните са барометъра. Това ни подсказва, че отборът се развива и в същото време ни задължава да продължим да борим със същата амбиция.

Вашият коментар