Австрия и Франция в Топ 16 на Евро‘2024 с драми

Килиан Мбапе ФР
Снимка: Даниел Касас

Австрия стана хубавата изненада на Евро‘2024 като се класира за осминафиналите с победа с 3:2 над Нидерландия, докато световният вицешампион Франция излиза втори от  група D след трети разочароващ мач 1:1 с Полша.

25-годишният нападател Дониел Мален си забу автогол на старта на олимпийския стадион в Берлин, преди Гакпо да вкара в правилната врата и изравни. 24-годишният халф на Вердер Бремен Романо Щмид шокира тима на Куман с прекрасен удар за дебютен гол за Австрия. Депай изравни, преди Марсел Забицер да разстреля Вербюруген и прати напред австрийците като лидер в групата с 6 точки. Нидерландия остава с 4 точки и шанс да мине напред с добри показатели.

Първото полувреме в Дортмунд бе равностойно с по два точни удара към вратите като дружина полска показа стабилна игра, спря успешно Дембеле, Брадли Баркола и Килиан Мбапе, играещ с черна маска заради скупения си нос. Роберт Левандовски се размина с голове с по един опасен удар и в двете части.

Капитан Мбапе вкара от дузпа за събаряне на Дембеле в 56-тата с удар към десния стълб (48-ми гол с националната фланелка за 81 мача), така върна “петлите“ лидери в групата.

Имаше обаче 11-метров и за съперника за ритане отзад от Упамекано по ходилото на Свидерски. Мейнян спаси слабия първи удар на Левандовски, но протестът на полския капитан за тръгване напред от вратяр преди удара му бе уважено и при повторението му прониза мрежата с удар към левия стълб в 80-тата.

Скорупски, спасил шест удара, лъвски извади от крака на влязъл резерва Гризман отличен шанс на метър пред вратата си при финалния натиск.

Франция чака втория излязъл от кървавата група Е, в която всичко може да се случи – Белгия, Румъния, Словакия и Украйна са с по 3 точки.

“Австрия ще е приятната изненада, имах информация за добрата им работа още преди първенството, раздвам се че всеки мач го доказват. Защо да не станат и еврошампиони..– коментира за БНТ Краси Балъков, призна че подкрепя Германия и Португалия. – Франция с подобна игра далече няма да стигне, трябва промяна в стила и по-агресивно. Мбапе опита да е активен и креативен, има огромна роля на терена, но трябва целия отбор да го подкрепя.“

Интересно, че вече има седем автогола на турнира.