Англия излъга Нидерландия, пак е на еврофинал

Начало » Англия излъга Нидерландия, пак е на еврофинал
Англия Кейн Фодън
Снимка: УЕФА

Англия си пази силите в пет мача, но избухна за обрат с 2:1 над Нидерландия в Дортмунд, за да стигне втори пореден финал на Европейско първенство. Преди 4 лета загубиха от Италия, а Испания ще е достоен съперник в битката за трофея в неделя на олимпийския стадион в Берлин.

21-годишният нападател на Лайпциг Шави Симонс откри още в седмата минута с мощен удар на скорост от втора линия, след като бе отнел топка от Деклан Райс. Техничният мулат, израснал в школата на Барселона и носещ името на бившия мозък-плеймейкър Чави Ернандес, бе отмъкнат от ПСЖ едва 16-годишен за заплата от 1 милион евро, като успя да порита с Неймар, Мбапе, Меси…

Вербрюген изби далечен и близък на Кейн, при втория капитанът бе наранен от грубияна Дензъл Дъмфрис с ботони напред в крака му и бе свирена дузпа с картон. Хари хладнокръвно изравни, мушвайки топка под вратаря към долния му десен ъгъл. Това даде кураж на англичаните да натиснат на щурм.

Дъмфрис опитваше да се реваншира – извади от голлинията влизаща топка ритната от Фил Фодън и тресна греда при атака с глава. Фодън също нацели стълб с прекрасен диагонал от извън наказателното, вратарят му парира трудно следващ коварен.

Куман извади любимеца Депай и Мален за втората част, двата тима ритаха предпазливо с нисък ритъм. Пикфорд се разтегна, но спаси точен удар на Ван Дсйк. Гол на Шака в 79-тата бе отменен след доста преглеждане за засада на Уокър, каквато с просто око нямаше.

Белингам бе муден, губеше или стигаше късно за единоборства, не сътвори опасна ситуация.

Смяната на Фодън Кол Палмър обстрелваше отдалеч, преди в 91-вата да изведе отляво дълбоката резерва Оли Уоткинс, от Астън Вила, който прониза мрежата на “лалетата“ по диагонал и разпали английските страсти за викове, песни и опияняваща радост.

“Заслужавахме победата, всеки от нас за приноса си на турнира. – каза развълнуван Кейн. – Контролирахме мача, трябваше да сме търпеливи за победата.. важното е че Оли вкара, макар за 5 минути игра  Само на мач сме от написването на историята, може и дузпи да има, но сме там!“