Барса обърна Байерн с хеттрик на Рафиня, французи взеха нов мадридски скалп

Матрополитано стадион АТМ
Снимка: Даниел Касас

Атлетико Мадрид допусна пореден обрат с 1:3 от Лил на домашния “Риад Еър Метрополитано“ и така ядоса част от клубните си съдружници, че доста си тръгнаха преди да свърши мача. “Дюшекчиите“ са опашкари – 27-ми от 36 тима, а френският тим взе скалпа на втори мадридски тим за месец след победа и над Реал.

Вторият капитан Чема Хименес пресече опасна стрелба на контра на Кабела, давайки сигурност за атаката на “рохибланкос“. Световният шампион с Аржентина Хулиан Алварес вкара в деветата минута и зарадва 65-хилядната публика. 22-годишният вратар Лука Шевалие хвана прехвърлящ на Сьорлот. 28-годишният норвежец нямаше нощ – не улучи вратата с глава при прекрасен пас от Гризман след пробив, друга топка защитник на Лил му измъкна от крака.

Витцел опази преднината, преди 25-годишният косоварец от Прищина с немски паспорт Едон Жегрова да матира Облак с мощен диагонал от извън наказателното на контра. Сьорлот сътвори трети шокиращ пропуск пред вратата, Симеоне го смени с Корреа.

Съдиите свириха дузпа в полза на Лил в 71-вата минута, макар техният Андре да игра с ръка, стадиона изригна в свирни, остро оспорваше и Диего Симеоне, отнесъл картон. Джонатан Давид простреля Облак, побеснял че не спря кълбото. Трите млади подсилки на Чоло не донесоха резултат, удари на Корреа и Джовани бяха спрени.

Джонатан вкара втори в 89-тата минута и стадиона се изпразни наполовина докато 500 французи щастливо пееха победно от високата северна трибуна.

“Имахме доста ситуации да поведем с 2-3 гола, щом не сме решаващи се стигна до загуба. – опита да обясни поражението Симеоне. – Изравниха ни със страхотен гол, после странна дузпа… беше ли ръка, Коке ли бутнал някого?? Съдията позна, VAR не помогна… После получихме ситуация за равенство, пак не стана, изпуснахме няколко чисти ситуации… Този прекрасен турнир не ти прощава. В много тежка ситуация сме, идват ПСЖ.. “

Симеоне похвали Гризман и Хулиан, защити Сьорлот за трите каръка:

“Участва отлично в акциите до почивката, опитно момче е, ще се оправи. Гол или не е част от живота на нападателя.“

Седемкратният носител на “Ушатата“ Байерн Мюнхен корабокрушира с 1:4 като гост на Барселона и се смъкна 23-ти в класирането.

Компани заложи на ветерана Томас Мьолер за титуляр вместо Мусиала, който не е в оптимална кондиция. Каталунците излязаха на пълна газ и Рафиня опъна немската мрежа с финт на Нойер още в първата минута, за да счупи прокобата от почти 400 минути без гол за Барса в нея. Ханси Флик, водил Байерн за унизителното 8:2 на “блауграна“ не искаше нови срамове и дъжеше новият му тим да рита на високи обороти.

Иняки Пеня спаси атака на Хари Кейн, следващ на английския национал с глава в 10-тата и след центриране от Мьолер – не успя. Голът обаче бе отменен за засада. “Баварците“ доминираха в бързата битка и наказваха високо изтеглената отбрана, Кейн вкара редовен с воле при пас на Гнабри и е голаджия този сезон в Шампионската с пет, с общо 58 задминава Златан Ибрахимович, отбелязват статистици.

Постепенно домакините се събраха, успяха да се противопоставят на комбинациите на съперника и обърнаха нещата. Левандовски набута 97-мия си гол в турнира след атака на Ламин с Фермин (със спорно отиграване!), а неспираем Рафиня разписа страхотен втори гол след 40-метров пас от Касадо. Интересно, че забивайки на бившия си тим Роберт вече е вкарвал на 36 отбора в Шампионската, само Меси на 40 и Кристиано на 38 са пред него.

Рафиня украси мача с хеттрик (едва четвърти срещу Байерн – само Макай, Кун Агуеро и    Крис са успявали) овладявайки с гърди пас от Ламин, надигравйки защитата и прострелвайки безпошадно Нойер. Компани освежи с четирима, не помогна. Тимът на Флик вече е десети в таблицата, пред Мадрид.

“Направихме хубав мач, достоен за финал на турнира, специален пред феновете ни. Щастлив съм за четирите гола и че играхме като отбор. – каза Рафиня. – Чака ни голям мач в събота, вчера показаното от Мадрид го заявява, ние ще се подготвим добре!“

Даруин Нуньес донесе победа на Ливърпул над Ред Бул Лайпциг и ги качи втори в класирането след Астън Вила и пред Манчестър Сити, опукали с 5:0 Спарта Прага (два на Холанд, Фодън, Нунес и Стоунс). Динамо Загреб надигра с 2:0 Залцбург (с десетима), Фейенорд надви с 3:1 Бенфика, а Интер – Йънг Бойс с гол на Маркус Турам.