Барселона и Севиля скъсаха връзки заради съдийския скандал Негрейра

Начало » Барселона и Севиля скъсаха връзки заради съдийския скандал Негрейра
Испания Рамос Иско
Снимка: Даниел Касас

Клубовете Барселона и Севиля скъсаха институционални връзки днес преди двубоя им от осми кръг на Испанското първенство, завършил с 1:0 за шампиона.

Причината бе публичен отказ на ръководството на Севиля да присъства на официалния обяд и трибуните на олимпийския стадион “Монджуик“, заради потвърдената вчера от съда вина и подвеждане под отговорност на бившия шеф на съдиите Хосе Мария Енрикес  Негрейра и сина му за получаване на подкупи (7,3 милиона евро за 17 години) – крупни суми от екс-президентите на Барса Сандро Росел, Жозеп Бартомеу, заместниците им Оскар Грау, Албер Солер.

Интересна е липсата на адвоката, неуспелия политик и настоящ бос Жоан Лапорта, който също е плащал в първия си мандат (2008) пари на Негредо. Той също е разследван, вчера цял ден цивилни полицаи търсиха доказателтва в централата на Испанската Федерация РФЕФ за следващата стъпка – Негрейра да бъде доказан като държавен служител (РФЕФ е  частна институция, но с държавни функции) и да бъде наказан със затвор и глоба.

“Случаят Негрейра не мже да служи за оправдание за подобни действия, след като юридическата процедура е в много ранна фаза.“, отвърнаха каталунците с комюнике, безкрайно обидени. “Съдийското решение е много спорно, без фундаменти и ще бъде оспорвано от ФК Барселона. Президентът Лапорта вече даде всякакви обяснения по случая на Общото клубно събрание на ЛаЛига преди месеци.“

Барса също са заплашени от солидни глоби, ако се докаже, че са подкупвали държавен служител, също отнемане на титли. УЕФА ги заплашва с изключване от евротурнирите.

Първата част на хълма “Монджуик“ бе на бързи обороти с доста положения, но без да падне гол. 16-годишният Ламин Ямал оправда доверието на Чави Ернандес с хубави пробиви и взаимодействия, които тормозеха “бялата“ защита. 37-годищният Серхио Рамос трябвапе да го спира, както и Жоао Феликс, Гави, Левандовски, Ферран. Испанските медии показаха видео от 2016 година, когато с фланелката на Реал Мадрид Рамос е изведен на терена за “Класико“ от 9-летно момченце-мулат, разпознава се Ямал/

Именно Ламин, намерен отдясно от Левандовски) асистира с глава на “бате Серхио“, за да си вкара автогол в 77-мата минута, публиката изпрати мароканчето с испански паспорт на крака. Славният екс-капитан Серхио Рамос с калпавия си опит да извади топката прати най-големия си враг лидер в класирането с 20 т. – на 1 пред Жирона и 2 пред Мадрид (преследвачите ще се сборят утре от 19,30 в каталунското градче).

Бразилският нападател Рафиня разтегна (или скъса) мускул малко преди почивката, смени го с добри акции отдясно 20-годишният Фермин Лопес. Мариано пък настъпа лошо като нарани Тер Щеген, но немецът остана докрая и заяви: “Показахме, че сме много борбен и състезаващ се докрай отбор“.