Братя Уилямс пращат Атлетик на финал за кралската купа

Начало » Братя Уилямс пращат Атлетик на финал за кралската купа
Иняки Уилямс Атлетик Билбао
Снимка: Даниел Касас

Атлетик Билбао стигна 35-ти финал за Кралската купа на Испания като изхвърли с  3:0 (1:0 в първия мач) адаша Атлетико Мадрид на домашния “Сан Мамес“. Двубоят завърши след полунощ, баските празнуваха дълго – чакат 40 години да грабнат пак трофея, а на финала на “Ла Картуха“ в Севиля (6 април) срещат Майорка, изненадал фаворита Реал Сосиедад в Сантандер.

Отборът на Диего Симеоне трябваше да пътува цели 35 минути разстояние от 700 метра от хотела до стадион “Сан Мамес“, забавени заради море от дим и фенове на съперника, чакащи “своя“ клубен автобус. Полиция озаптяваше сблъсъци и атаки с метални заграждения към вратите на стадиона от ултраси, фен от Атлетико стигнал до болница, след като 60 баски атакували в бар, където разпивал с други “дюшекчии“.

52 000 зрители на стадиона посрещнаха с гръмки песни тима си, обагрили в червено-бяло райе трибуните и с огромен постер с Кралската купа, поддържаха възторжената атмосфера с глас и знамена в целия двубой. Гостите решиха да се вдъхновят, обличайки

класическа фланелка на Атлетико Мадрид наполовина в морско синьо и бяло в чест на 120-годишнината на оригиналната клубна емблема. Чо;о изненада с Маркос Йоренте отляво, оказало се лоша идея.

Мората и Корреа водеха атаката заедно за 37-ми път в отсъствието на контузен Гризман, гледащ тъжно от трибуните как макар съотборниците му да бяха стартирали добре и Паредес да бе спрял с крак хубава тяхна атака, домакините удариха. Националът на Гана Иняки Уилямс откри в 13-тата с поразяващо воле, получил великолепен балон от по-малкия си брат Нико. Сансет с малко не увеличи, също Нико с дълъг диагонал, след като батко му бе върнал жеста.

Корреа сбърка в опит да изравни, Чоло успокояваше тима си, че играят добре. 22-годишният Нико ги довърши в 41-вата, матирал отблизо Облак, след като Иняки проби по десния фланг и направи за смях с финтове Марио Ермосо. Националният селекционер на Испания Луис дела Фуенте призна в тв-интервю на почивката, че младият мулат с изрусени плитчици Уилямс е страхотен играч и е в полезрението му.

Зрител на трибуните с медицински проблем забави подновяване на играта, бе откаран в болница. Нико надбяга Молина по левия фланг, но Сансет пак профука шанса. Симеоне пусна Депай, Рейнилдо и Бариос (за Корреа, Ермосо. Молина) за обрат и върна Йоренте по десния фланг. Гурузета забучи третия в 60-тата, докопал избита от Облак топка от удар на Сансет след постепенна домакинска атака.

Момчетата на Ернесто Валверде можеха още да вкарат, спряха дoбре и съперника – отчел се с едва два удара към вратата в мача. Далеч от борба за титлата в Испания, на тима на Симеоне му остава да гони успех в Шампионската – задава се реванш с Интер на Метрополитано.

“Стартирахме добре, първата ситуация за съперника им донесе гол, втората – друг. Поздравления, играха силно. – призна Симеоне. – В първия мач на Метрополитано имахме много ситуации, които не финализирахме, дойде дузпата, която им осигури аванс. Не мога да казвам, че отсъствието на Гризман е довело до тази загуба. Оттук остава да разботим за завършване в четворката на Испания, което клубът ни иска и Шампионската – сложна и трудна, изискваща решителност.“

“Успяхме да доминираме, наранихме с първия гол, мисля. – каза Валверде. – Да, повиках малко на почивката, трябваше да държим висок ритъм и не допускаме голове. Не ни бе никак леко.“

Междувременно световният шампион с Франция Пол Погба бе наказан жестоко да не играе профи футбол 4 години заради позитивната си проба с тестостерон през август на Ювентус – Удинезе, макар да не бе ритал в мача. “Взеха ми всичко“, призна тъжно тъмнокожият халф в соц.мрежи, ще е на 34 години, ако се върне в игра.