Вини и Джуд водят Реал за погром над претендента Жирона

Начало » Вини и Джуд водят Реал за погром над претендента Жирона
РМ Белингам
Снимка: Даниел Касас

Реал Мадрид мина като валяк през претендента за титлата Жирона с 4:0 на “Сантяго Бернабеу“, откъсна се с 61 точки (5 аванс) и направи серизна заявка за 36-ти трофей от първенство на Испания. Барселона (50 т) посреща Гранада утре (22 ч), а Севиля – Атлетико Мадрид (48 т) от 19,30 ч.

Винисиус, пропуснал загубата с отпадане от турнира на купата на Краля от Атлетико, заради болки във врата, нарани с мощен снаряд още в шестата. Бразилската суперзвезда заслужи аплаузи на препълнения стадион с пробиви, добри комбинации с Менди и Камавинга, дрибъл, техника – “колелата“, “шапки“, внезапни смени на посока.

“Белите“ нападаха активно с висока преса, така облегчаваха защитата. Анчелоти бе туширал проблема с всички контузени титулярни централни защитници, поставяйки Чуамени и Дани Карбахал, помагаха им Тони Крос и Камавинга, а Менди и Лукас Васкес пазеха крилата.

В 20-тата Хуанпе избута стъпил в наказателното и направил си автопас Камавинга, който падна заради скоростта си, Ерик Гарсия го прегази, но VAR отсъди фал, а вратарят хвана несилният удар на Тони Крос. Домакините искаха изгонване на Хуанпе, но му дадоха само жълт.

Родриго натискаше отдясно с Лукас Васкес, Белингам и Валверде помагаха централно, така каталунците страдаха без да организират противовес. Те бяха водени от помощника Салва Фунес вместо Мичел, наказан за протвсти от предния мач.

В 35-тата публиката запя “Хей Джуд“ за прекрасния гол на Белингам, намерен от Вини, атакувал пространство, финтирал вратаря и опънал мрежата му от малък ъдъл и през нахлул защитник. (Минути по-рано 18-годишният брат Джоб Белингам бе вкарал страхотен гол за победа на Съдърланд с 3:1 над Плимут).

Лунин предотврати гол на Мигел и други стрелби, оправда доверието. Винисиус взриви от радост стадиона в 55-тата като проби отляво, финтира Коуто и Циганков и стреля, а Белингам докопа избитата от вратаря топка и повторно го матира за свой 16-ти в Ла Лига (от 20 сезонни). Анчелоти го извади с поглед към Лайпциг, след като настъпван и ритан Джуд бе получил лекарска помощ на два пъти, догледа мача с буца лед на глезена. Смяната му Брахим Диас изпусна петия в края.

Вини (12 сезонни гола, 7 асистенции) помогна и на другия си приятел Родриго да открадне кълбо от Ян Коуто да пробие и с мощен шут през трима плюс вратаря Газанига и забучи четвъртия великолепен за музея. Бернабеу заподскача от кеф: “Ей така печели Мадрид!“

Боядисалият в розово коса Коуто спъна турския талант Арда Гюлер при дебюта му на мадридския храм в края, но ударът на Хоселу бе париран.

Транспортните стачки в Германия ще променят плана за пътуване на “белият балет“ за първия осминафинал за Шампионската лига във вторник от 22 ч., летището в Лайпциг било сред най-засегнатите. Тимът лети в понеделник от 9 за Ерфурт-Ваймер, от което ще се продвижи с автобус 160 км до Лайпциг.

Ред Бул Лайпциг направи 2:2 с Аусбург с голове на Опенда и Сеско, който пък изпусна дузпа за победа в последните минути.