Гуардиола срещу Клоп: Битката за футболния трон

Начало » Гуардиола срещу Клоп: Битката за футболния трон
Футбол
снимка: pixabay.com

За повечето фенове по света Гуардиола е най-добрият треньор в историята на футбола. Статистиката от неговата кариера го доказва. Класацията с рейтингите на треньорите, изготвена от ESPN, му отрежда безапелационно първото място. Ала испанецът се слави като специалист, който „обича“ клубове с много пари. Като се започне от престоя му в Барселона, където той прекара почти цялата си кариера като футболист, останалите отбори също впечатляват с бюджетите си.

Гуардиола премина през Байерн Мюнхен и ПСЖ, като целта на тези клубове винаги е била шампионската титла във вътрешните първенства. В крайна сметка испанецът акостира в Ман Сити, за да превърне тима в хегемон на Острова. „Гражданите“ също притежават големи финансовите възможности, а именно от това се възползва Гуардиола. Мениджърът привлече в Сити най-желаните футболисти. Тимът спечели всички възможни титли в Англия, но години наред му се изплъзваше един от най-ценните – тази в Шампионската лига.

Но през миналия сезон и трофеят бе добавен във витрината на „гражданите“. Всеки сезон Сити се бори за шампионската титла в Англия, макар и да има достойна конкуренция в лицето на „обичайните заподозрени“ – Арсенал, Тотнъм, Ман Юнайтед и Ливърпул. Преди два сезона именно дербитата с мърсисайдци нажежаваха футболната обстановка на Острова.

Мениджърът на мърсисайдци Клоп наложи в своя английски тим „хеви метъл“ стила, с който доби известност с предишния си отбор Борусия Дортмунд. За разлика от Сити, Ливърпул винаги е имал по-големи успехи на европейската сцена. Клоп триумфира в Шампионската лига, но титлата в английското първенство постоянно убягваше от „червените“. През 2020 г. Ливърпул най-накрая завоюва желания трофей, но след това тимът преживя немалко проблеми.

Много от феновете смятат Клоп за по-добър от Гуардиола, заради способността на германеца да изгради боеспособен състав, който да бъде равностоен с големите фаворити. Ливърпул няма финансовите възможности на Сити, като трансферната политика на мърсисайдци е подчинена на находчивостта на Клоп. От друга страна Гуардиола нерядко е критикуван за начина, по който купува безразборно скъпоструващи играчи. Определено Ман Сити не жали средства, за да осигури исканите от мениджъра футболисти.

С времето еуфорията в „червено“ отстъпи място на несигурността. По-късата резервна скамейка на Ливърпул и натовареният график доведоха до драматични спадове във формата на отбора. След титлата на мърсисайдци отпреди 3 години постоянно се появяват спекулации, че Клоп ще напусне клуба. Очевидно е, че той постигна всичко с „червените“. Безспорно през последните сезони Ливърпул не показва тази игра и постоянство, с които спечели историческата титла във Висшата лига.

Доста по-различно е настроението в Ман Сити. Гуардиола и неговите възпитаници се борят всеки сезон за трофея във Висшата лига. А миналата кампания бе апотеоз и на тяхното представяне в Европа. Първата титла в Шампионската лига ще амбицира още повече „гражданите“ да повторят успеха си.

Споровете дали Клоп или Гуардиола е по-добър мениджър едва ли ще секнат скоро. Тяхното съперничество във Висшата лига продължава и този сезон. А вие можете да заложите на любимия си отбор винаги в сайта на българския букмейкър, последвайки https://7sport.net/sesame-mobile/.