Евросъд призна Суперлигата на Флорентино

Начало » Евросъд призна Суперлигата на Флорентино
Флорентино Перес РМ президент
Снимка: Даниел Касас/BGfootball.com

Върховният Европейски Съд уважи жалбата на ФК Реал Мадрид и Барселона като отсъди, че проектът им за нов континентален футболен клубен турнир наречен “Суперлига“ е легален и международните футболни централи (като ФИФА, УЕФА, нац.федерации) нямат право да го спират или санкционират клубове или играчи, ако участват.

Дадена бе “зелена светлина“ за осъществяване на състезание с 64 тима (от септември до април): 32 в базисно ниво “сина“, плюс по 16 (в две гурупи) в нива “злато“ и “звезда“. Ще има турнири за мъже и за жени с мачове през седмицата и максимум 14 на отбор, избран според класиране и спортни постижения. Първите четирима от всяка група отиват на двойни плейофи.

“70-годишният монопол на УЕФА приключи. Спечелихме правото да се състезаваме. Футбола е безплатен, предлагаме всички мачове от Суперлигата да могат да се гледат гратис онлайн. – каза Бернд Рихард, изп.директор на А22. – Клубовете са свободни и за първи път от 1955 година ще могат сами да управляват евротурнир. Ще продължим да работим с тях и нац.лиги без страх от наказания да създаваме състезания с мисъл за феновете.

Исторически ден за футбола е, както и преди 70 години със създаването на Купата на Европа. – заяви в специално видео главния идеолог на “Суперлигата“ Флорентино Перес, който от три години е намерил спонсори за турнира. – Длъжни сме да дадем импулс на европейския футбол с модерен проект, напълно съвместим с националните първенства, отворен към всички, според заслуги и уважаващ финансовия “феърплей“. Проект, даващ икономическа стабилност на клубовете, защита за играчите и ентусиазъм за зрителите по целия свят.“

Ръководствата на английското, испанското и френското първенства отказаха да подкрепят проекта, пускайки официални комюникете, същото направиха топ-клубове като Манчестър Юнайтед и Сити, Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, ПСЖ,

“УЕФА спечели 2,85 милиарда евро от Шампионската лига, дала е на клубовете 412 милиона.. Наистина ли “мафиози“ са от Суперлигата??“, коментират фенове в соц.мрежи.

Реал Мадрид успя да празнува успеха на президента си с победа с 1:0 като гост на Депортиво Алавес, за да посреща Коледа и нова година колидер с Жирона с по 45 т.

Домакините излязоха на “Мендизороса“ в търсене на успех с ритъм и многоходови атаки, още в седмата Луис Риоха можеше да вкара, но Фран Гарсия смело изби снаряда му. Тимът на Луис Гарсия Пласа се бранеше събрано и с всички сили, спирайки опитите на столичани да ударят и ритайки твърдо креативния и опасен Брахим Диас.

Модрич-Крос-Валверде-Васкес-Родриго-Белингам (незабележим) не успяваха да намерят път към вратата на Сивера. Капитан Начо Фернандес бе натирен с червен за лошо настъпване по глезена отзад на 19-годишният нападател Самуел Агхехоуа в 53-тата.

32-годишният Лукас Васкес (родом от Куртис, Ла Коруня), изпуснат без пазач в 91-вата минута, вкара с глава от зоната за дузпа и върна лидерството на тима си. Родриго Гоеш напусна с болки в коляното и поддържан от двама.

Тимът на Анчелоти, независимо от многото контузени защитници и титулярният вратар Куртоа, е допуснал едва 11 гола във вратата си в 18 мача в първенството.

Реал Бетис Баломпие остана непобеден на домашния “Бенито Виямарин“ този сезон в лигата и завършва 2023 седми с 1:1 срещу сензационния лидер Жирона (45 т). Двата тима предложиха оспорван спектакъл, немислим досега.

Артьом Довбик разписа 11-ти сезонен гол в лигата, от дузпа свирена за събаряне на Савио де Оливейра-Савиньо. 19-годишният бразилец можеше да бъде изгонен четвърт час по-рано заради влизане със забиване на ботони в глезена на испанския защитник Белерин, който напусна с резки по крака, а VAR и главния си затраяха.

“Зеленобелите“ на Пелегрини страдаха от отсъствието на наказан Иско, но успяха да шокират каталунците с тройна атака, която аржентинският капитан Херман Пецела завърши пронизвайки мрежата Газанига от втора линия.