Изненадата Борусия срещу краля на Европа Реал Мадрид довечера – ключове за двубоя

Начало » Изненадата Борусия срещу краля на Европа Реал Мадрид довечера – ключове за двубоя
Джуд Белингам Реал
Снимка: Даниел Касас

Борусия Дортмунд ще скочи довечера на Реал Мадрид в опит да им попречи да спечелят 15-та шампионска корона на Европа на финал на ла легендарния “Уембли“ от 22 ч. Лондонският стадион е домакин на най-високия форум в клубния футбол на УЕФА за осми път в историята.

Построеното наново през 2003 фамозно съоръжение с архитект Норман Фостър, ще събере 90 000 щастливци да се насладят на шоуто на двата най-силни отбора в света.

Великобритания е похарчила 5 милиона паунда за организация, ще спечели повече от туризъм, сделки и УЕФА, а студеното време в Лондон не плаши десетки хиляди фенове в бяло или жълто да огласят красивата столица в трепетно очакване на грандиозния мач.

Воденият от Един Терзич тим може и да не бе на ниво в Бундеслигата през сезона, но е сензацията в Европа! Може би, вдъхновени от спечелването на “Ушатата“ през 1997 година и страхотната си публика, момчетата в “жълто-черно“ премина “смъртоносна група“ над колоса Милан, многомилионните проекти на Нюкасл и Пари Сен Жермен с Килиан Мбапе (добутани напред със смешна дузпа и съдийски аванти), треснаха и ПСВ Айндховен.

Сплотеният им, бързоподвижен по целия терен блок впечатли още тогава, бързите като оси нападатели Забитцер, Брандт, Фюлкруг, Адейеми завършваха успешно контраатаките, опитът и усета на Ройс бяха много ценни. На четвъртфиналите, от 1:2 насред “Метрополитано“ за две минути обърнаха отлично играещ Атлетико Мадрид, за да се появят в Топ 4 и да изхвърлят окончателно и заслужено ПСЖ. Премията днес е да излязат срещу “кралете“ на Европа, Анчелоти и бившия си млад играч, трансформирал се този сезон в “суперзвезда“ Джуд Белингам.

Ако искаш да спечелиш Шампионската, трябва да победиш шампионите! Финал не само се печели, трябва да се изиграе. Да сме смели, не сме дошли да гледаме как Реал Мадрид вдига нов трофей, макар да са фаворити! – философтва мотивиращо 41-годишният им млад треньор с балкански корени Един Терзич.

Явно не трепери, че мадридският съперник не е губил еврофинал 41 години, има 14 “Ушати“ купи във витрината на “Бернабеу“, пет спечелени тази декада и е косъдателят на най-силния и комерсиален турнир в света. Ще попречи ли на Начо Фернандес, Дани Карбахал, Лука Модрич и Тони Крос да напишат история с изравнени извоювани по шест купи на Европа и да изравнят считания за неповторяем 60-годишен рекорд на Пако Хенто? Ще стане ли и недостижим Карло Анчелоти с две континентални купи като футболист (с Милан 1989,1990) и пета треньорска (Милан 2003,2007 и Реал Мадрид 2014, 2022)?

Мадридистите не са забравили април 2013 година, когато Борусия шоково спря Реал да иде на финал в Шампионската. Роберт Левандовски, настоящ нападател на ФК Барселона, тогава стана кошмар за “лос бланкос“ с покер голове на “Сигнал Идуна парк“, които не успяха да бъдат неутрализирани на “Бернабеу“. Трима от тогавашните учатници ще ритат и довечера – железният защитник Матс Хумелс, легендата на Дортмунд Марко Ройс и вълшебният фътболен майстор на Хърватия и Реал Лука Модрич.

Тази битка ще е последна на клубно ниво на двама отлични футболисти Марко Ройс и Тони Крос, признат за може би най-прецизният подавач в съвременния футбол, осен брилянтен халф и част от отличното трио в средата на мадридчани Модрич-Крос-Каземиро, ключови за уникалната декада на нашето време. 39-годишният Лука, “Златна топка‘2018“ ще остане и догодина в “белия балет“ за достоен финал на прекрасната си профи-кариера.

Тони възкръсна с отличен сезон и форма, бе в основата на задружния и борбен поход на Реал да мине през всички трудности – важни контузии, стиковане с нови футболисти с по-малък опит в Европа и най-тежки съперници – еврошампиона Манчестър Сити на четвъртфинал (Лунин геройски хванал 2 дузпи) и колоса Байерн Мюнхен, за достигане на финала в Лондон по изключително собствени заслуги.

Тимът на Анчелоти изолира в последните дни направилият отличен сезон Андрий Лунин заради остър грип и да избегне риск от масова зараза, украинецът пътува отделно за Лондон, под карантина е, вратата ще пази преодолелият тежка контузия и върнал игрови ритъм Тибо Куртоа. Друго поражение нанесоха искрени изявления в три интервюта тези дни на Родриго Гоеш, който съблазняван с пари и главна роля от Манчестър Сити и Жозеп Гуардиола, заговори за напускане, може би изплашен от възможна загуба на титулярство заради предстоящето идване на Килиан Мбапе. Макар Анчелоти и клуба да обясняват, че място за най-добрите играчи в Реал винаги да има..

Флорентино Перес, готов до дни да обяви жадуваното привличане на Мбапе, има само една неприятна среща в Лондон – с боса на УЕФА Александър Чеферин, който му обяви война преди три години заради идеята на испанския строителен предприемач и великолепен бизнесмен да създаде най-силен турнир – Суперлига (и отнеме чудовищно големи приходи от спонсори на УЕФА, разбира се). Двамата, със своите екипи и антураж, се видяха на официална вечеря снощи в Лондон, ще трябва да се изтърпят и на мача.

Преди дни гръмна нов скандал с разкрити аудио-записи на съдебно разследва за крупни измами бивш шеф на Испанската Федерация Рубиалес с Чеферин, който обидно нарича Дон Флорентино “идиот и расист“.

Българският футболист Димитър Бербетов, ритал вчера в мач на легенди на двата тима, призна, че стиска палци за бившия си клуб и прогнозира тяхна победа с 2:1. Рууд Гулит чака изненада, а Рикардо Кака е удеден в победа на своя Реал с 1:0. Роберто Карлош публично е резервиран, предупреждава за подводни камъни от страна на Борусия, но сърцето му е винаги бяло.

Прогнозни състави за финала на Шампионската лига в Лондон

Борусия Дортмунд: Грегор Кобел, Юлиан Риерсон, Матс Хумелс, Нико Шлотенберг, Йан Маатсен, Емре Джан, Марсел Забитцер, Джейдън Санчо, Юлиан Брандт, Карим Адейеми, Никлас Фюлкруг

Реал Мадрид: Тибо Куртоа, А. Рюдигер, Начо Фернандес, Д.Карбахал, Е.Менди, Крос, Камавинга, Валверде, Белингам, Винисиус, Родриго