Кейлор опази ПСЖ от Барса и го прати в Топ 8 на Европа

Начало » Кейлор опази ПСЖ от Барса и го прати в Топ 8 на Европа
Кейлор Навас
Снимка: Даниел Касас

Сребърният медалист в Шампионската лига Пари Сен Жермен изстрада реми 1:1 с надъхан Барселона на “Парк де Пренс“, но опази аванса от 4:1 в първия двубой и стигна четвъртфиналите на турнира. Парижани си върнаха тъпкано за изхвърлянето отпреди 4 години, когато каталунците с мотор Неймар обърнаха реванша с 6:1 с три гола  в последните пет минути и мощно съдийско рамо.

Неймар Джуниор, купен за рекордни 222 млн.евро от ПСЖ през 2018, не успя да се възстанови и да помогне на Френския шампион. Анхел Ди Мария влезе за последния половин час.

Отборът на Куман започна с тотален натиск със 73 % владеене и постоянни разнообразни атаки, по директиви на тактика Маурисио Почетино домакините се защищаваха добре, а Кейлор Навас парира хубави стрелби на Дембеле и Сержиньо Дест.

Мингеса заслужи ранен жълт за спиране на Мбапе с удар в ахилеса, веднага в 28-мата Лангле настъпи отзад по петата тичащ на спринт в наказателното Мауро Икарди, VAR и съдия Тейлър дадоха дузпа. Килиан Мбапе матира безпощадно Тер Щеген за четвърти път в елиминацията след хеттрика на Камп Ноу и регистрира шесто попадение в турнира.

Кейлор извади нови удари на Дембеле и Дест, но нямаше какво да направи срещу майсторски снаряд под сглобката от Лионел Меси. Спечелилият три поредни “Ушати“ купи с Реал Мадрид вратар от Коста Рика извади с коляно дузпа на шесткратната “Златна топка“ (за ритник на Курзава по крака на Гризман) и даде кураж на съотборниците, че докосват Топ 8. Кейор блестя с десет спасявания в двубоя (от 20 атаки) и заедно с Килиан има огромна роля за тръшването на Барса.

Втората част също бе под превъзходство на “блауграна“ с изключително активен Меси, но негови, на Дембеле и резервата Тринкао стрелби бяха дружно спрени. 33-годишният Лео изпълни професионално задължанията си да бъде лидер и опита всичко за обрат, въпреки слуховете и намигванията от ПСЖ, че искат да го привлекат след края на сезона. Испанските медии акцентираха на изборната му подкрепа към новия президент Жоан Лапорта, който бе на трибуните в Париж, дружеската им прегръдка преди двубоя и договорена среща за преговори за оставане на нападателя на Камп Ноу.

Лео получи прегръдки и топли думи след ремито от съотборника си в Аржентинския национал Анхел Ди Мария и съгражданина от Розарио Почетино, които стискат палци да го имат в ПСЖ.

Барса спечели турнира през 2015, но оттогава има само един изигран полуфинал с тежко поражение от Ливърпул, бе изхвърлян в по-ранната фаза също от Атлетико Мадрид, Ювентус, Рома и миналия август от Байерн Мюнхен (историческо 2:8). За първи път от 2007, тимът отпада на осминафинали и за сефте от 16 години в Топ 8 няма да се наслаждаваме нито на Меси, нито на Кристиано, също отпаднал с Ювентус.

“Пресирахме, доминирахме, но не съумяхме да вкараме. Липсваше ни премията да поведем с един-два гола след отлично първо полувреме. Втората ПСЖ се бранеше още по-силно. – анализира Куман. – Всички от Барса могат да се гордеят с раздаването ни, също и президента Лапорта. На моменти мисля бяхме близо до класиране, колкото и сложно да изглеждаше. Жалко е, че Лео и Кристиано няма да продължат в турнира, но нека това не е аргумент за Лео да не остане догодина в Барса, отбора показа, че има бъдеще.“

Европейският шампион от 2019 Ливърпул изигра слаб мач с Ред Бул Лайпциг, но го спечели с късни голове на Мо Салах и Садио Мане и с общо 4:0 продължава напред. Тимът на Клоп обаче е в недобра динамика, може да бъде изненадан от силен следващ съперник, ако не се стегне.