Скандалът с милионите за съдии в Барселона расте, тимът на Чави не победи Юнайтед

Начало » Скандалът с милионите за съдии в Барселона расте, тимът на Чави не победи Юнайтед
Камп Ноу
Снимка: Замова

Барселона и Манчестър Юнайтед направиха 2:2 на Камп Ноу в първи 1/16финал за Лига Европа на Камп Ноу и оставиха развръзката за след седмица на “Олд Трафорд“.

Двубоят бе много оспорван и интересен. Испанският вратар Давид Де Хеа спаси стартов на Левандовски, а Рафа Варан успя да го опази. Марк Андре Тер Щеген опази вратата срещу удари на Санчо, Ван Бисака, Вегхорст и Рашфорт, а Бисака спря с шпагат капитан Алба отляво.

Педри напусна в 40-тата с някакво разтежение в дясно бедро, Чави използва минутката за указания на Левандовски и смяната Сержи Роберто.

Малко след почивката Маркос Алонсо излъга Де Хеа с коварен удар с глава и тупване на топка в краката на сънародника си, но гостите веднага изравниха. Четирикратният еврошампион с Реал Варан и петкратният Каземиро спретнаха атака, която Маркъс Рашфорд завърши блестящо в мрежата на Тер Щеген след асистенция от Фред.

25-годишният английски национал бе в основата и на втория гол с готина атака отдясно, при която Жул Кунде си вкара автогол.

Каземиро скри топката на Гави, който за капак си изкара нов картон и пропуска реванша след седмица (при контузен Бускетс). Грешка на бразилския таран обаче доведе до изравняване от събародника му Рафиня. Де Хеа удържа финалния натиск, а Рашфорд пропусна да донесе победата.

Чави Ернандес поиска обяснения от съдиите след мача защо не са свирили дузпа за тима му за игра с ръка на Фред, според него.

Втори ден поред испанските медии и хората в социалните мрежи не спират да коментират срамния скандал с платените от ФК Барселона суми за 1,4 млн. евро на бившия съдия Хосе Мария Енрикес Негрейра, през 2016 – 2018 г. докато е бил вицепрезидент на Техническия Комитет на Съдиите към Федерацията. Каталунците изиграха 78 мача от лигата (сезони 2016 и 2017) със само две свирени в ущърб дузпи.

Ежедневникът “Ел Мундо“ се добра до 33-те фактури издадени от фирмите на Негрейра и сина му за периода, по документи те предоставяли технически съвети на каталунския клуб (уж за съдии). Бившият президент Жозеп Бартомеу признал пред Испанската Прокуратура, разследваща случая, че плащания е имало от 2001 година, от ръководствата и преди него, т.е при ръководители като Ж.Гаспар, Ж.Лапорта и С.Росел.

Най-интересно е, че парите спират да бъдат плащани през 2018 година, точно когато Негрейра е сменен на поста от новото ръководство на Л. Рубиялес. Така за 17 години вероятно са били платени около 7 милиона евро, което прави скандала огромен и предизвиква срам у хората заради усещане за корупция и накърняване на имиджа на испанския футбол.

Синът на Негрейра дълги години е правил тренировъчни групи със съдиите и лично се е грижил за посрещането и комфорта на зачислените за мачовете на Барселона арбитри.

Залцбург победи Рома на Мауриньо с гол в края на Николас Капалдо. Аякс направи нулево реми с Унион Берлин, на които бе отмене гол за не особено ясно овладяване с ръка. Шахтьор победи с 2:1 Рен с голове на Кришкив, Бондаренко и Токо Екамби.

Севиля попиля ПСВ Айндховен на Ван Нистелрой с 3:0 на домашния “Санчес Пизкуан“, точни бяха Ен Несири, Окампос и Гудель. Монако обърна с 3:2 Байер Левекусен като гост. Хръдецки си вкара автогол в деветата минута, Диаби и Вирц дадоха преднина на “аспирините“, Диата изравни, а Аксел Дисаси донесе победата в 92-рата. Ювентус направи 1:1 като домакин на Нант с голове на Душан Влахович и Людовик Блас. Коате и Ашхур направиха същия резултат за Спортинг – Митдиланд в Лисабон.

Лудогорец надигра Андерлехт с гол на Тиаго Нашименто в деветата минута в Лигата на Конференциите.