Турция надви Грузия в спектакъл

Начало » Турция надви Грузия в спектакъл
Топка Германия 2024
снимка: pixabay.com

Турция на Винченцо Монтела надви с 3:1 дебютанта на европейки първенства Грузия в много интересен мач първи мач от Група F в Дортмунд, давайки заявка за силно представяне.

Двубоят бе в опознаващо невисоко темпо с доста единоборства, преди в 25-тата комшиите да тропнат с юмрук за победа  с два гола за по-малко от минута и при поредни атаки. Айтан влезе с топка до левия стълб, върна диагонално назад, а Мерт Мюлдюр с безпощаден снаряд от втора линия я забучи под напречната грузинска греда – невъзможно дори за страж с класата на Мамардашвили. Младата нова звезда на Реал Мадрид Арда Гюлер подаде отдясно успоредно на вратата, но голът на Керан Йълдъз бе отменен от VAR за съзряна засада (пръсти на крака, показа някакъв колаж).

Стадиона, почти изцяло пълен с турска публика, мощно свиреше за несправедливо решение, не спря дори в 32-рата, когато окрилените грузинци изравниха – Джорже Микотадзе изненада неподготвен вратаря Мерт Гюнок с близък удар.

Здрава битка, вече на високи обороти, бе и втората част. Мамардашвили изби снаряд на Чалканоглу, но под дъжда в 65-тата Йълдъз изработи положение пак с върната назад топка, за да може да изгрее и тук звездата на 20-годишният клубен еврошампион с Реал Арда Гюлер, който прониза мрежата с 26-метров диагонален шут с топка, летяща със 118 км/час, за блестящ дебют (най-млад голаджия дебютант стана побеждавайки рекорда на Кристиано Роналдо от 2004).

Хилядите по трибуните го изпратиха с аплаузи и на крака.

Кочорашвили отвърна с топка в гредата. Буду Зивзивадзе изпусна златен шанс за реми пред вратата в 93-тата попречи му и при шута и съотборник, Микаутадзе тресна греда.

Мохамед Актуркоглу премина на спринт с топка почти целия терен и разписа третия на опразнената от хукнал да атакува Мамардашвили.

Така след 22 ч се очаква суперзвездата Кристиано Роналдо да получи шанс от новия си испански треньор с Португалия Роберто Мартинес да излезе срещу Чехия и напише нов рекорд и история като стане първият футболист, играл на шест европейски първенства (25 години!!!!) и евентуално вкарал гол – има 14 в 25 изиграни на турнира мача. “Звяра“ Крис е на 5 от 900 кариерни гола.