ФИФА даде The Best 2023 на Меси

Начало » ФИФА даде The Best 2023 на Меси
Лео Меси Барселона
Снимка: Даниел Касас

Лионел Меси бе обявен за най-добър футболист на 2023 The Best на ФИФА за трети път на ежегодната гала в Лондон, странно след като не спечели нищо значимо през сезона и рита в не особено силно първенство като МСЛ на САЩ.

Световният шампион с Аржентина от 2022 не се появи на церемонията, вече тренира с приятеля си Луис Суарес, прясна подсилка на Маями. Статуетката прибра водещият и бивш негов съекипник в Барса Тиери Анри.

Наградата е разочарование заради присъствието на Ерлинг Холанд, който с 50 гола изведе Манчестър Сити до пет значими трофея, включително шампион на Англия, Европа и света, купа на страната и континентална суперкупа. Първенецът на Франция с Пари Сен Жермен Килиан Мбапе също остана на сухо.

Жозеп Гуардиола е треньор на 2023 с извоювани 5 титли и втори “трипъл“ (първенство, купа на страната и шампион на Европа с Манчестър Сити) в кариерата след Барса 2009.

“Най-големият подарък е, че бях с тези два отбора. Барселона е клубът на сърцето ми, там се родих, дадоха ми ценностите и всичко, благодарение на тях съм тук. – каза развълнуван Пеп, и от присъствието на баща си в залата. – Сити не съществуваше преди десетилетия, но се построи с работа на много хора. Да спечелим трипъл е сбъдната мечта.“

Куртоа, Рубен Диаш, Джон Стоунс, Кайл Уолкър, Бернардо Силва, Джуд Белингам, Кевин де Брюин, Ерлинг Холанд, Мбапе, Меси, Винисиус е отборът на 2023.

Учудващо бе, че Кристиано Роналдо, голеадор на годината с 53, липсваше в единадесеттицата, макар да е в Топ 23.

Английската селекционерка Сарина Уигман стана треньорка на сезона за четвърти път.

Мери Ърпс, Олга Кармона, Луси Бронз, Алекс, Грийууд, Кийра Уолш, Алесия, Русо, Лорън Джеймс, Ея Туун, Аитана Бонмати, Алекс Морган, Сам Кер е идеалният отбор на ФИФА.

Световната шампионка с Испания Айтана Бонмати (Барселона) стана футболистка на 2023, след като преди взе и “Златна топка“. Специално бе отличена като легенда бившата капитанйа на Бразилия Марта.