Флорентино Перес в атака: УЕФА и ЛаЛига не мислят за клубове и фенове, трябва да спасим футбола

Начало » Флорентино Перес в атака: УЕФА и ЛаЛига не мислят за клубове и фенове, трябва да спасим футбола
Флорентино Перес РМ президент
Снимка: Даниел Касас/BGfootball.com

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес удари с унищожителна критика УЕФА и организатора на Испанското първеснтво ЛаЛига в дълга час реч пред Общото събрание асамблея на клубните съдружници в спортното градче.

76-годишният строителен предприемач предупреди, че двете организации мислят за собствени приходи, вместо за клубовете, футболистите и феновете, а играта и организираните турнири трябва да се модернизират в крак с новите технологии и социална среда, за да не изостават в настоящия и бъдещ зрителски интерес.

“От световен лидер като най-добър спортен клуб дълги години Реал Мадрид е 11-ти в последната листа на “Форбс“, изпреварен от американски клубове от НБА и НФЛ, значи нещо в Европа не правим добре. А нашата клубна история ни изисква отново да сме визионерите, които създадоха турнира за Купата на Европа през 1955 година, въпреки нежеланието и преченето на УЕФА, сега да модернизираме и спасим футбола.“ – призова Дон Флорентино аполодиран на крака от над 1000 представители-съдружници.

“Футбола е в институционална криза, има началници, които мислят за собствения джоб и интереси вместо за привържениците, играчите и клубовете, които рискуват своите инвестиции. Хората от УЕФА не знаят как да отвърнат на предизвикателатвата на други спортове, най-вече американски, които стават по-популярни и печеливши, нито на алтернативни забавления като видеоигрите. Днес за гледане на футбол по телевизията се плаща 100 евро месечно, повече от мачове наживо. За тв-правата на 125-те мача в Шампионската лига се платиха 360 милиона евро, а новият им проект от 189 мача от 2024 предвижда 41 % спад .. тоест по-лош продукт и повече мачове.

УЕФА няма права да узурпира фитбола, последните години получихме удари отвсякъде и дезинформация срещу нашия проект на клубовете в Европа за Суперлигата, чиято главна цел е да модернизира европейския футбол, да предложи най-добрия такъв и да се спазва икономическия “феър плей“. Очакваме на 21 декември справедливо решение на 15 евросъдии в Люксембург по отношение на оспорването ни.

В Испания ситуацията е още по-тревожна. Няма да коментирам Федерацията РФЕФ, която е разследвана за корупция, но има чувствителни теми като качеството на съдиите и помощта от VAR. Никой не знае кой и как чертае линиите на VAR, не ни показват къде е футболиста, даващ пас в този момент. Вярвам, че Правителството много спешно ще вземе нужни решения и ще се избере адекватно ръководство на РФЕФ.

Най-силното ни притеснение е как ЛаЛига опитва да си присвои цели 11 % от приходите от тв-права на клубовете в Испания чрез невалидния договор с американския фонд CVC, който се опита да сключи тайно зад гърба ни през 2021 и президентът на Реал Мадрид да не разбере. А става въпрос за кражба на много милиони приходи, наши, на клубните съдружници (ние в Реал сме 100 000) и то за 50 години, също да се променя Закона за Спорта! ЛаЛига няма спирки, опитаха се да ни налагат санкции, да свалят президенти ..ясно е кого..(визирайки себе си – бел.а.) Заедно с Барселона и Атлетико Мадрид предупредихме останалите клубове, подкрепи ни и Област Мадрид заведе съдебно дело, успяхме да постигнем да се анулира и да се представи ново предложение от CVC.

Благодаря и за помощта на двете големи политически партии на Испания, да не променят Закона за спорта казващ, че тв-правата са на клубовете и не допуснат ЛаЛига да ни взема и тези от пре-мача и пост-мача, искайки дефакто да открадне собствеността ни. Питаме също защо нямаме достъп до счетоводството им и колко плащат за “други“ например.“

Реал Мадрид е инвестирал 722 милиона евро през отчетната 2021/22 година с 13 милиона печалба и 345 млн. платени данъци в Испания, отчетоха в клуба. За настоящия период (до юли 2023) има 843 млн. инвестиции, тоест 8 % растеж, а нетната клубна собственост продължава да е впачатлявашо стабилна – 558 млн.евро.

893 милиона е глътнала реконструкцията на стадион “Сантяго Бернабеу“, най-големият строеж на спортно съоръжение, с увеличен бюджет заради растежа на цените на материалите и труда след Ковид-кризата и войната в Украйна, призна Перес. Американската компания “Леджендс“ ще управлява функционирането на стадиона идните 20 години, идеята е да работи всички дни в годината с туризъм концерти, събития, спорт, забавления. Плъзгащият покрив е звършен, теренът има специална отоплителна система, под него е изграден 500-метров тунел за логистика, който ползват и фотографите сега. Строят се шест нови ресторанта на линията на земята, плюс други вътре в стадиона и на терасата “скай-разходка“ на последния 8-ми етаж.

Цифрите показват отлично здраве на Реал Мадрид – икономическо равновесие, финал на огромен строеж с очаквани възможности за големи икономически постъпления, заедно със спортни успехи – 50 големи титли по равно от футболния и баскет тимове през 13-те години на ръководство на Перес.

“Това е клубът на 25 купи на Европа! “Социалният мадридизъм“ (термин който президентът на Барса Жоан Лапорта използва подигравателно към “кралете“ наскоро – б.а.) реално е Универсален, достигащ до 500 милиона хора по целия свят – нашите последователи, на които представяме клубните ценности на труд, скромност, саможертва, човечност.“ – каза още Флорентино, имаше споменателни думи за починалите тази година Пеле, Боби Чарлтън, Амансио и др. , също благодарности на спортните отбори и Карло Анчелоти.

Довечера в 22 ч. тимът на италианския спец посреща Валенсия на “Бернабеу“ в лигата без наказан Рюдигер, Начо и Алаба ще дирижират защитата. Дебюта на Арда Гюлер се отлага заради нова контузия на 19-годишния турски талант, поне месец лечение.