Франция излъга Белгия в последните минути, разследват Белингам

Начало » Франция излъга Белгия в последните минути, разследват Белингам
Килан Мбапе
Снимка: Даниел Касас

Световният вицешампион Франция излъга с 1:0 Белгия след оспорвана битка в Дюселдорф и стигна четвъртфиналите на Европейското първенство. Португалия и Словения ще определят съперника им тази вечер.

Белгийците играха силно в защита, успешно спираха подстъпите към вратата си, чакайки шанс – капитан Де Брюин заплаши вратата на Менян.

“Петлите“ очаквано атакуваха с мотори Гризман, Кунде и Мбапе, който от днес официално е футболист на 15-кратния еврошампион Реал Мадрид. Килиан, признал, че му е много неудобно да рита с маска на лицето (заради счупения нос), този път с нова, покриваща половината му лице, стил “Зоро“, търсеше упорито пролуки, в края направи хубав пробив и Орелиан Чуамени изстреля втория си снаряд (от 9 френски удара до почивката).

Тео Ернандес извади с шпагат топка от крака на Яник Карраско в най-опасната белгийска атака – на Де Брюин в 61-вата. Менян ивади хубави удари на Лукаку и Кевин.

Чуамени настояваше отдалеч с четири стрелби, Салиба и Гризман също бяха неточни.

Резервата Коло Муани успя да опъне мрежата на Коен Кастелс след рекошет на кълбото в бедрото на Вертонген в 85-тата при масирана френска акция и взриви феновете на стадиона.  Упамекано пресече белгийска атака в добавените 3 минути.

Междувременно дисциплинарна комисия на УЕФА разследва обидните жестове на Джуд Белингам към трибуна със словашки привърженици на “Велтенс“ арена в Гелзенкирхен и може да го накаже, треперят в Английския щаб. 20-годишната суперзвезда на Реал Мадрид прати осминафинала срещу Словакия в продължения със страхотен гол от задна ножица в 96-тата минута и при отиването към резервната скамейка си целуна дясната ръка, след което я насочи към интимните си части с жестове на “хващане“ (типичен за латиноамериканци, показващ силна воля и кура) гледайки в посока на словаците. После пред медиите Джуд каза, че това било шега към негови познати на трибуните..

Проявата попадна в съдийския доклад на Юмют Мелер, може да се стигне до наказание, по регламент за обиди към съперникови фенове се гони от мача. Всъщност Белингам можеше да бъде изгонен още в средата на второто полувреме за симулация на дузпа и след като вече имаше жълт картон от първата част. Реферът не се осмели тогава и се стигна до изравнителния му гол при шест минутно продължение, доста дълго с оглед на ненакъсаната втора част на мача. В крайна сметка с гол на Хари Кейн в първата минута н апродълженията, Англия елиминира Словакия и доста незаслужено отива на четвъртфинал срещу Швейцария, екзекутирали настоящия еврошампион Италия.