Шест гола на Камп Ноу след “ерата Меси“

Начало » Шест гола на Камп Ноу след “ерата Меси“
Жерар Пике
Снимка: Даниел Касас

Барселона нарани с 4:2 Реал Сосиедад (без Исак и ключови играчи) на старта на Испанското първенство в първия си мач от ерата “пост Меси“. Организаторът Ла Лига за сефте от година и половина допусна 20 380 зрители на трибуните на Камп Ноу (100 000 капацитет), макар анти-Ковид19 мерките да разрешават уж 40 %.

Депай сложи от дълбочинен статичен топка на главата на Жерар Пике за първия гол в 19-тата минута. Вторият капитан си намалил с няколко милион заплатата, за да помогне на изпадналия във финансов колапс клуб да картотекира нови играчи, вероятно жест ще направят и другите лидери Бускетс, Алба, Сержи Роберто.

Вратарят на “северните моряци“ Ремиро блокира с риск от нараняване сигурен гол на Депай, който упорито създаваше атаки, щастлив в дебютния си мач на Камп Ноу и в Ла Примера. 27-годишният холандски мулат и Ерик Гарсия (центр.защитник) бяха картотекирани снощи и тази сутрин в Ла Лига след перипетии с клубните документи и бяха титуляри. Куман зачеркна Пянич, Коутиньо и Умтити от състава (явно са за продажба)

Мартин Брейтуейт вкара секунди преди почивката, съдиите не уважиха непозволено задържане на защитник на Реал Сосиедад отзад с прегръдка и открадване на кълбото от Де Йонг, зачетоха гола. Полуфиналистът с Дания на Евро‘2020 шокира с потентен диагонал в 59-тата (намерен от Мемфис) и води при голаджиите с “дубъл“ задно с Карим Бензема. Два “моравосини“ гола бяха правилно отменени за засади.

Гостите опитаха да намалят с нелоши идеи, бяха неточни. Младокът от школата Юлен Лобете, дошъл от трета дивизия, счупи геврека с хубав удар след пробив на друга резерва Баренечеа в 82-рата. Веднага националът Микел Оярзабал матира Нето с прекрасен статичен от 40 метра.

18-годишният Педри Гоналес рита цял мач седмица след завъщането си от Токио‘2020 (взе сребърен медал с Испания) и практически без да е почивал след 73 сезонни мача с Барса и национала.

Гризман и Брейтвуейт изработиха на контра последния гол за посичане на интригата в 92-рата, Сержи Роберто вкара на метър отвратата.

В десетата минута се чуха освирквания на стадиона – вероятно като протест срещу клубния президент Жоан Лапорта, че не задържа идола Лионел Меси в Барса.

Имаше и плакати срещу боса около стадиона: “Юда, излъга Господ“ (D10S, от исп. – Dios), “Слуга на врага“, “Лакей на Флорентино“.

В десетата минута на втората част имаше аплаузи като уважение към шесткратната “Златна топка“. Никой от тима не е взел фланелката с номер 10. Приятелят на Лео Кун Агуеро гледа от ложата, контузен е поне до ноември, не е картотекиран, а и не му се остава в клуба.

“Надиграха ни първата част с много по-висок ритъм, но успяхме да се борим и дори имахме шансове за равен.. – коментира Оярзабал. – Първи мач, някои идваме от олимпиада, още не чувстваш ритъм… Искаме да сме сред най-добрите в лигата, ще се борим.“

“Накрая се усложни, но контролирахме мача 80 минути. Трябва да сме доволни, новите се адаптират , фенвете изглежда искат хубав футбол…. – каза Жерар Пике.-Тук съм роден и живея, жеста трябваше да го направя бързо, и другите капитани ще си намалят заплатите… трябва да се нагодим към нуждите на клуба, имаме желание за хубав футбол. Всички футболисти ще направят усилие, за да помогнат на клуба.

Знаехме че хората ще реагират така за напускането на Лео, но трябва да продължим. Нямаме предишното ниво на талант, но отпред имаме гол, ще се забавляваме този сезон.“