Юнайтед се включи в битка, която не е готов да води

Начало » Юнайтед се включи в битка, която не е готов да води
Висша лига на Англия
Gulliver photos/Getty images

След дълга серия от 15 мача без загуба и с доста победи, Манчестър Юнайтед загуби. Загуби от най-изненадващия съперник по най-изненадващия начин и то насред „Олд Трафорд“. Последният в класирането Шефилд Юнайтед победи с 2:1 и шокира претендента за титлата.

Няколко дни по-късно „червените дяволи“ врътнаха 0:0 с Арсенал. Така след успешната дълга серия, отбора записа два поредни мача без победа и позволи на Сити да се откъсне напред в класирането, а Ливърпул и Лестър да се доближат.

След хубавата серия, оптимизмът на Олд Трафорд се върна. Заговори се плахо за титла, после разговорите увеличаваха силата си пропорционално с победите, докато не дойде приземяването от Шефилд. Манчестър Юнайтед не е готов да води битка за титлата в момента, отбора играе добре, но това е една основа за надграждане да се атакува титлата през следващия шампионат. Все пак Юнайтед не показа милост и разби 9:0 Саутхемптън в последния си мач.

За да си претендент за титлата в Англия, трябва да играеш с постоянство през по-голямата част от сезона, когато даден мач не е върви да го спечелиш с 1:0 типично по шампионски. Освен това трябва да имаш много добре синхронизирана и стабилна отбрана, а тази на Юнайтед понякога проспива ситуации и допуска голове, които могат да се разминат.

Трябва да имаш поне 2-3, ако не и повече играча, които да вкарат над 15-20 гола на сезон, трябва да имаш страхотна средна линия, която да спира атаките на противника в зародиш и да отганизира контри на свой ред. Не на последно място трябва да имаш дълга резервна скамейка и да ротираш играчите през дългият и труден сезон. Юнайтед не притежава почти нищо от тези неща, за разлика от Сити.

Каквото и да прави, както и да върти играчите си Пеп Гуардиола винаги пуска класни играчи на терена, дори най-добрият му играч Де Бройне да го няма има кой да го замести. От друга страна, ако Фернандеш не играе Юнайтед няма адекватен заместник. Португалецът участва почти във  всички двубои досега и феновете трябва да му палят свещи да не вземе да се контузи, защото той е в основата на силните игри на отбора.

Въпреки всичко при „червените дяволи“ се вижда голямо израстване, защитата се справя по-добре от предните сезони, Де Хеа почва да напомня за себе си, Погба се разигра най-после, Бруно не спира да бележи и подава за голове, а Кавани и Рашфорд вкарват достатъчно засега.

Оле Гунар Солскяер има какво още да учи, но почва да показва че има усет за водене на мачовете, повишил е самочувствието и психиката на отбора, остава само постоянството и ако норвежеца получи трансферите, които иска през лятото, то догодина Манчестър няма да е поредния преследвач, а реален кандидат за шампион.

FootballReview