15 от 37 са оцелелите през годината

2010-12-06 12:14:00

Рекордьорът е Пламен Донев, който води Светкавица вече близо 15 години

 

Само 15 професионални клуба в А група и в двете Б групи не са сменили треньорите си за изминаващата календарна 2010-а година. Петима специалисти от А група са били начело на съставите си веднага след настъпването на новата 2010-а година и не са отстранени до момента.

Само трима треньори в Западната Б група са несменяеми, а цели седем специалисти в Източната Б група имат доверието на президентите си. Няколко уточнения обаче трябва да бъдат направени относно Илиан Илиев, който води отбора на Берое. През лятото, след като тимът от Стара Загора спечели Купата на България, Илиев беше отстранен за малко по-малко от месец от предишното ръководство.

Тогава част от лятната подготовка беше водена от хърватина Ханс Кодрич, който обаче няма официален мач начело на Берое и малко по-късно договорът му беше прекратен, за да се върне отново Илиев на поста.

Трима треньори пък са заслужили мястото си, след като са изкачили отборите си с едно стъпало нагоре във футболната йерархия. Димитър Тодоров води Видима-Раковски в елита, след като спечели първото място в Западната Б група миналата година.

След няколко сезона упорита работа в аматьорския футбол, бившият футболист на Вихрен Сандански Пламен Мицански успя да класира отбора на Малеш Микрево в Западната Б група. Същото се отнася и за Георги Иванов-Геша, който спечели промоцията в Източната Б група с отбора на Доростол Силистра.

В групата може да бъде добавен и Самир Селимински, който миналата година беше старши треньор на Академик София и успя да спечели промоцията в А група за първи път от 28 години насам за клуба. Сега поне по документи обаче старши треньор е бившият национален селекционер Борис Ангелов, а Селимински е спортен
директор.

Някои треньори пък са истинска институция за клубовете и градовете си, като първо място в тази класация заема Пламен Донев от Светкавица Търговище, който води "мълниите" вече петнайсетина години. Много се задържа и Мирослав Миронов в Дунав Русе. В А група пък старши треньорът на Черноморец Красимир Балъков води списъка.

Всички треньори, които са били начело на отборите си в последните 12 месеца:

А група
: Красимир Балъков (Черноморец), Атанас Джамбазки (Монтана), Драголюб Симонович (Сливен), Димитър Тодоров (Видима-Раковски), Илиан Илиев (Берое).

Източна Б група: Пламен Донев (Светкавица), Николай Киров (Спартак Пловдив), Мирослав Миронов (Дунав), Стамен Белчев (Любимец), Радостин Димов (Черноморец Балчик), Петър Хубчев (Черноморец Поморие).

Западна Б група: Юри Васев (Септември Симитли), Сашо Ангелов (Ботев Враца), Пламен Мицански (Малеш Микрево).

Вашият коментар