16-годишен българин проби в Мадрид

Начало » 16-годишен българин проби в Мадрид
Тихомир Шеков Виктор Николов
Снимка: Даниел Касас

16-годишният Тихомир Шеков бе включен в младежкия отбор на Арабака, предградие на Мадрид, така получава отлични шансове да расте във футбола. Отборът, воден от 32-годишния бивш втородивизионен вратар Хави Мерино, играе в Националната лига, втора по престиж при младежите в Испания. Решението да включи Тихомир в отбора за предстоящия сезон бе взето днес след победа над тима на Фуенлабрада от по-големи на възраст младежи и от водещата лига – Почетна Дивизия (Дивисион де онор).

Талантливият нападател, който е родом от Тополовград (Хасковска област), беше на проби в клуба две седмици и се е преборил за място сред над 100 млади таланти. Конкуренцията в Испания, и особено в област Мадрид е огромна, макар всеки квартал да има поне по два клуба.

Само Симон Боянов (18 години) е в по-добра категория като защитник на Леганес В Почетна Дивизия. 20-годишният ни национален младежки вратар Виктор Николов бе привлечен в Хетафе, но ще пази за втория им тим Хетафе В, които са чак в трета дивизия, с надежда Мичел да го повика за някой мач за купата на Испания. Виктор Петров рита за младежкия на Фуенлабрада, а заедно с Тихомир и Симон блестяха в тима на България на силния летен турнир Мундиалито за интеграция.

В Мадридски тимове ритат още български малки таланти, има и доста в Испания и по света, редно е Футболната Федерация да оказва помощ за развитието им, свързано с високи разходи, а такава досега няма никаква.