7 години по-късно: Какво каза Гриша Ганчев на Армията и какво се случи?

Начало » 7 години по-късно: Какво каза Гриша Ганчев на Армията и какво се случи?


Преди 7 години, на 4 октомври 2015-а, на стадион „Българска армия“ се проведе първата по рода си и единствена досега у нас среща между собственик на клуб и няколко хиляди привърженици. Пред пълния с червени фенове сектор А се изправи Гриша Ганчев, който запозна обществеността с плановете си за развитието на клуба, който още тогава бе изпаднал във фактически фалит.

Той открои два варианта пред феновете за бъдещето на ЦСКА, а след това отговаряше и на техни въпроси. „Тема Спорт“ припомни по-голяма част от казаното от Гриша Ганчев на Армията.

Исках да направим тази среща, един вид диалог с армейската общност, защото много спекулации, много неща се изписаха, а вие трябва да знаете каква е истината. Истината е, че старото дружество – ПФК ЦСКА, вашият любим клуб, моят любим клуб е във фалит още от 31 декември 2014 година. Решението е в Министерството на правосъдието. Така че, пред нашия клуб има няколко алтернативи и вие трябва да вземете решение по какъв път да тръгнем. Ясно е, че не трябва да търсим причината и да се връщаме в миналото, защото то е необратимо. Но сега има няколко варианта.

За бъдещето на клуба
Първи вариант – от срещата на част от вас с висшето държавно ръководство е обещана подкрепа на новото дружество, което бе регистрирано по моя инициатива и да е приемник на досегашното. Да продължи пътя си и да се бори с всички позволени средства за своето оцеляване. Аз за съжаление не съм юрист и гадател, но компромиси се направиха през годините много. Излишно е да споменавам примерите. И Берое, и Разград, и Локомотив Пловдив, и Ботев, и който си искате.

Гриша ГанчевАко не е българска практика, има европейска практика. Тя се случи с Глазгоу Рейнджърс. По същата схема сме направили със старото и новото ЦСКА. Да не ни обясняват, че ще нарушим законите на ФИФА, Фафа и т.н. Новото дружество на Глазгоу Рейнджърс купи активи във вид на титли и УЕФА му даде път да съществува. А в старото дружество синдикът се разпорежда. Не си мислете, че съм някакъв гений да го измисля това. Просто го взехме и прекопирахме от Глазгоу Рейнджърс.

Легитимната власт на футбола в България е шефът на БФС. Трябва да се съобразяваме с неговите решения. Не знам каква ще му е позицията, знам, че е много болен от два месеца, постоянно стомах го е болял човека. Дано се е излекувал и да седнем да говорим като хората.

Имаме уверение, че отборът ще продължи във В група, но от Боби Михайлов всичко може да се очаква, тъй като в последните няколко месеца част от решенията му бяха доста неадекватни. Но имаме уверение, че евентуално ново дружество, което вече е регистрирано, ще продължи във В група.

Вторият вариант е да се купи лиценз на отбор от А група и по този начин ЦСКА да продължи да съществува в А група.

Как ще се вземе решението
Армейската общност трябва да бъде обединена. Много ви моля, изберете между вас един хубав управителен съвет от 9-11 човека. Да премахнем това, което е било досега. Ние не сме политическа организация. Ние сме спортен клуб. Нас не ни интересува политката, а спорта. Да си възродим детско-юношеската школа да я превърнем в академия, защото тук с треньори и ръководители търсим два месеца да намерим един футболист, едвам извадихме едно момче на 14 години (б.р. – Валентин Антов).

Вие ще вземете решението, защото аз собственост не искам, аз ще ви издържам. На мен не ми трябват имотите, нито на „Българска армия“, нито на Панчарево, защото аз съм доста заможен човек. Може да бъде организиран референдум, в който всички армейци – в страната, по света, да кажат своето мнение. Глас народен, глас Божи.

Таралежите и змиите
Разберете, трябва да дойдат таралежите в Борисовата градина, за да премахнат змиите. Таралежите дойдоха. Ясно е, че ЦСКА има много силни врагове, но е грозно, когато враговете са и вътрешни и външни. На тях ще отговорим с любов, не търсим агресия. С тях ще се разправяме на зеления терен. Има доста сбъркан модел по отношение на оста държава – ОСК ЦСКА. ЦСКА не е само футболен клуб. Трябва да си търсим правдините. Ясно е, че държава без спорт не е държава. Отговорните фактори трябва да ни подкрепят в най-важните дни на този клуб.

За базите и стадиона
Аз мисля базата в Панчарево да си я върнем на държавата и да си купим терен, има земеделски земи около София. 50-60 декара и да се изгради нормален център, на който да се готвят нашите отбори от юноши до мъже. Няма смисъл постоянно да ни натяква държавата, че ни го дава, че било нейно.

Със стадиона има няколко варианта. Стадионът в този вид не трябва да бъде по този начин. Всички сте били на мачове в Ловеч, видели сте как е там. Тази писта ще си остане, но отборите трябва да излизат от едно място на терена. Това е тежка инвестиция, но ако ние правилно си изиграем картите не е невъзможно да се случи в следващите 2-3 години. Ще започнем постепенно с единия сектор, с другия. Козирката ще си остане, защото навява хубави спомени от победи, но ще я заздравим.

За клубната политика
Ние днес сме се изправили пред вас да кажете своето желание, другата работа оставете на нас. Ние искаме с дипломация да тръгне клуба и да отиде там, където му е мястото. Ще харчим толкова, колкото изкарваме и няма да се позволи оттук нататък тази разсипия, която е била. И с малко пари можем да бъдем голям клуб. За какво са дадени тези пари? Не мога да разбера защо е било необходимо това нещо. Ако сте ме разбрали, това е моята идея.

Ще се направят такива работни групи и парите ще се разходват целево. Инфраструктурата е голямо перо, в последните 25 години няма никаква инфраструктура. За нея ще ни трябват огромни пари, за които ще мислим по какъв начин да се привличат. На този етап е важно да оцелее отборът. Оцелее ли отборът с новото дружество аз ви обещавам, че всичко ще тръгне по мед и масло.

Аз съм аполитичен. Демокрация, шарен свят, каквото си искате можете да правите. Аз говоря за спорт. Относно въпроса ви за Атлетик Билбао, хубаво е, но просто не мога да губя. Ние трябва да сме конкурентни. Но няма да е това нещо по 20-30 човека да се сменят на полусезон. Ще има българи, надявам се след няколко години да са от школата, но бъдете сигурни, че най-добрите деца от провинцията ще идват тук, бъдете сигурни. Къде могат сега да спят, да се подготвят? Само от гладни хора стават големи спортисти. Нахраненият човек е спокоен човек, на него спортът му е хоби. Затова трябва да прекратим тази шуробаджанащина и корупция, която е била в школата на ЦСКА. И аз съм родител, и аз съм искал моите деца да станал големи спортисти. Тръгнали са по друг път. Спортист се ражда в бедността. Да обяснявам ли какви примери имам в Ловеч. Дойде един с две С-класи, синът му беше 85 килограма в осми клас. Искаше да даде 100 хиляди лева, казах му да си спести парите и да го направим борец. Важно е да имаме добри треньори при юношите. Благодаря на Стойне Манолов. Ако не е този човек, няма къде да тренираме. Истински цесекар. Дава ни терените, без финансови интереси. Ей такива ни трябват 100 човека и сме готови.