Предраг Миятович за BGfootball.com: Адмирирам Любо Пенев за желанието да опитва нови поприща

Начало » Предраг Миятович за BGfootball.com: Адмирирам Любо Пенев за желанието да опитва нови поприща

Предраг МиятовичБившият футболист от Черна Гора Предраг Миятович пази топли спомени от времето, когато играеше с Любослав Пенев във Валенсия през 1993-1995, сподели самият той за BGfootball.com в онлайн-среща с чуждестранни кореспондети в Испания, организирана от Асоциация ISMAS.

“Съгледвач на Валенсия ме бе харесал,докато играех в Партизан, подписахме договор и дойдох пълен с амбиция и желание да триумфирам в Испания и големия футбол. – разказа Педжа, който живее със семейството си в Мадрид и понякога коментира мачове на Реал Мадрид. – Езиците са ни близки и само Любо ме разбираше в началото, имаше вече звезден статут на голмайстор и идол на феновете, взе ме под крилото си, помогна ми много – обясняваше ми какъв е испанския футбол, как действа Валенсия, какво искат феновете…които са доста критикуващи.

Изигра много важна роля в адаптацията ми, имаме куп анекдоти, той бе по-особено момче, но много забавен, шегаджия, и до днес сме приятели с приятни срещи. По онова време бе болестта му, която само човек като него с хумор и позитивна енергия може да пребори. И винаги с желание да пробва нови неща!“

Миятович, световен младежки шампион с бивша Югославия, определя гола си срещу Ювентус на финала в Амстердам през 1998, донесъл Седмата купа на Европа на Реал Мадрид като “най-сладкия момент във футболната кариера“. За тазгодишния турнир, стопиран от коронавируса и отложен за август, смята:

“Фаворити ще са обичайните, чакам с нетърпение двубоите. Следейки немското първенство виждам отбора на Байерн силен физически, след националната титла ще атакуват и на Европа. Реал Мадрид и Барселона току-що започнаха да се състезават, мисля последните кръгове ще са по-интересни… Френските отбори ще страдат без игрови ритъм. Няма да видим високо ниво, но нека бъдем по-малко критични. Дано спечели Реал Мадрид, ще им е трудно, но ако някой е способен на големи обрати, то това са “белите“!“

49-годишният Педжа прогнозира тежък двубой между Реал и Валенсия в четвъртак. Той говори за привличането на Кристиано Роналдо в Мадрид през 2009, последната му сделка като спортен директор на “кралския“ тим в екипа на Рамон Калдерон, въпреки че трансферът е обявен от Флорентино Перес след спечелване на президенстките избори:

“Идването му бе сложна и обемна работа, той вече бе европейски шампион с Манчестър Юнайтед и “Златна топка“, но планирахме привличането му, започнахме преговори с агента му и нещата се получиха, слава Богу. Над това, че бе най-високия трансфер в световния футбол за тогава, мисля че желанието на Кристиано да триумфира с Реал, бе решаващо. Не ме изненадаха траекторията и постиженията му тук, стана най-добрият в историята на клуба.

Не бих оставил футболисти като него, Рамос, Модрич, да си тръгнат – дори да не ти дават принос от предни години, винаги имат позитивно влияние върху младите футболисти. Представи си какво значение има съвет от Кристиано за един млад играч, или Серхио Рамос да обясни как да се държи, носейки бялата фланелка…

Рамос е актив на клуба, съкровище…Удължи му договора, трябва да завърши кариерата в Реал, може да помогне много за адаптацията на младите….не да си тръгне по начина на легенди като Раул, Йеро, Касияс… Кристиано никога не бих го пуснал да си отиде, че и да помага на други отбори.. Феномен е, вкара голове в Англия, Испания, Италия, ако има междузвездна лига някой ден и в нея ще вкара! Най-трудно е да откриеш и убедиш един футболист като Кристиано да дойде в отбора ти, а имайки го веднъж…трябва да го изтощиш!

В модерния футбол интелигентният треньор е длъжен да споделя тактики и решения с големите футболисти като Рамос, Модрич, Меси или Кристиано, с капитаните, а не като по наше време да ни кара да тичаме по 10 километра и никой да не смее да попита защо…“

(следва продължение)