Южняци спряха победна серия на Реал

Начало » Южняци спряха победна серия на Реал
Лука Модрич
снимка: Даниел Касас/bgfootball.com

Петнадесетият в Испанското първенство и завърнал се този сезон в елита Елче спря декемврийската серия от шест поредни победи на Реал Мадрид с 1:1 на стадиона си “Мартинес Валеро“. Шампионите посрещат 2021 втори на 2 точки зад лидера Атлетико Мадрид и с мач повече. В събота посрещат Селта, които са в подем с новия треньор.

Зинедин Зидан направи коледен подарък на приятеля си Марсело като го пусна титуляр след два месеца търкане на пейката, бразилецът се отплати с активно включване в атака плюс страхотен изстрел от воле в 13-тата, разтресъл напречна греда и показал пътя към победа. 32-годишният къдрокос защитник участва в новогодишното приветствие на клуба към съдружници и фенове заедно с другите капитани Рамос, Фелипе Рейес и Серхио Люл (баскет), Зидан, Пабло Ласо и Флорентино Перес. Също така се разбра, че Марсело е договорил за личен физио-треньор и диетолог спецът, вкарал в супер-форма бившия му съотборник и сега мотор на Атлетико Маркос Йоренте, вече се вижда подобрение у бащата на двама сина.

Получил доверие Марко Асенсио, намерен от Модрич и Крос в 19-тата минута, разтресе дългия стълб с 30-метрова тупалка отляво, а Лука довкара с глава. Домакините отвърнаха с няколко настъпвания към вратата на Куртоа, не бяха точни.

Главният съдия сбърка като не свири дузпа за събаряне с хватка на Бензема в наказателното и давайки за несъществуваща ръка  в 38-мата, но предупреден от VAR гледа лично на монитор и отмени наказателния. Такъв все пак падна в 51-вата за глупаво събаряне на Барраган от Дани Карбахал (шеста дузпа срещу Реал за сезона).

31-годишният Фидел де ла Торре порази Куртоа за 1:1. Дани се реваншира, спасявайки гол на Бойе в минути, когато играта на столичани не вървеше. Асенсио се бе загубил, Васкес и Крос бъркаха пасове, а Бензема бе истинско бедствие. Само 35-годишният Модрич поддържаше ритъма, Марсело се включваше добре, но бе рядко търсен.

Домакините пък се бореха сърцато за всяка топка и веднага хукваха напред. 24-годишният им аржентински нападател Лукас Бойе (най-опасният за Елче) изпусна втория и извади картон на Крос. Вратарят Едгар Бадия блестя със спасявания срещу Карбахал и Рамос. Зидан закъсня твърде с корекциите и не извади любимеца Карим  – Азар (върнал се след десета контузия), Валверде и съвсем в края Винисиус дадоха идеи, не и голове. Тибо Куртоа опази точицата с избит с полет точен снаряд на Гонзало Верду.

Отборът на Зизу имаше повече загубени топки 77, според статистиката, едва 5 голови възможности (срещу 4 за Елче) и нетипично малко корнери – 3, което говори за слабости в атаката.

“Почнахме добре, но и съперника ни изучава, на контри ни изравниха. VAR е да помага. – не съумяваше да обясни вялата междупразнична игра Каземиро. – Вече мислим за следващия мач със Селта.“

“Първото полувреме имахме възможности за втори гол, спокойствие и победа, не се получи, трябва да продължим да работим здраво. – каза Зидан. – Втората част не играхме добре, съперника работи силно дефанзивно и ни изравни. Еден поигра, нуждае се от време и повече минути. Първенството е дълго, ще ползвам Йодегоор и останалите.“

“Искахме да повишим самочувствие с един хубав мач. – бе скромен защитникът на Елче Верду.- Опитахме да преодолеем първата им линия на пресиране, след почивката играхме по-силно и с гола се успохоихме, радвам се че помогнах за точката.“