Испания също отива на Евро‘2024

Начало » Испания също отива на Евро‘2024
Алваро Мората
Снимка: УЕФА

Испания също се класира предсрочно за европейското първенство догодина в Германия и Австрия след минимална победа с 1:0 като гост на Норвегия и 15 точки в 6 мача в група А. Шотландия (15 т) също ще е нa големия форум както Франция, Португалия, Белгия

Очакванията за оспорвана битка с положения и водеща рола на Ерлинг Холанд не се случиха, бе скучен мач. Норвежците се отчетоха с добро извеждащо на Йодегоор, нестигнато от суперзвездата на Манчестър Сити, и по несилни негов и на Сьорланд удари. Иберийците пазеха добре и владееха играта на 75 %.

Пабло Гавирия-Гави донесе ценните точки с гол в началото на второто полувреме с удар като добавка на избита стрелба на Ферран Торес. Съдиите признаха гола след 5-минутно разглеждане, защото първо Гави и при неговия удар Мората бяха в засади и се дръпваха от пътя на кълбото. Преди бяха отменили гил на Алваро за засада, винаги играе на ръба..

Така скромният работяга Луис дела Фуенте класира “червените фурии“ на осма поредна еврокупа, спечелиха я през 2008 и 2012 с онзи неповторим отбор на Рамос, Касияс, Чави, Иниеста, Пике, Бускетс… от който останаха Дани Карбахал и Начо Фернандес.

Световният вицешампион от 2018 година Хърватия на Модрич падна втори мач поред в квалификациите с 1:2 от Уелс в Кардиф и си усложни задачата – трети е в група D с по 10 точки с островитяните. Турция е финалист с 16 т., помете Литва с 4:0 (дубъл на Ченк Тосун).

Мачът между Косово и Израел (11 т в 6 мача) бе отменен заради военните дейтствия в ивицата Газа. Лидерът в тази група I Румъния (16 т. в 8 мача) наби с 4:0 опашкаря Андора и е почти сигурен за догодина. Швейцария (15 т.) направи 3:3 с Беларус и също има шанс.

Чехия излъга с 1:0 Файорските острови и има шанс, върви втори с 11 т в група Е, 2 зад лидера Албания. Полша без възстановяващ се Левандовски направи 1:1 с Молдова.