Дадоха осма Златна топка на Меси

Начало » Дадоха осма Златна топка на Меси
Стоичков и Меси
Снимка: Marca

Световният шампион с Аржентина Лионел Меси получи рекордна осма “Златна топка“ за най-добър фугболист за 2023 година от “Франс Футбол“ на необичайно ранна в края на октомври церемония в Париж, избран от 100 журналисти. Той не блестя особено с Пари Сен Жермен, лятото премина в Интер Маями, вкарва голове и дава футболна магия на милиони фенове в МСЛ.

Присъствието на Христо Стоичков (на втория ред) и Дейвид Бекам (довел Лео в Интер Маями като спортен директор и съсобственик на клуба) бе ясен знак за победителя, двамата нямаше как да пропуснат да придружат по-младия си приятел. Световният номер едно в тениса Новак Джокович също се наслади наживо в театъра в Париж.

Двете тежки статуетки на топки бяха донесени от Айфеловата кула с лодка по река Сена под дъжд и бял спортен болид от 24 часа на “Льо Ман“.

36-годишният нападател от Росарио, за първи път на тази церемония в класически черен смокинг с папийонка, бе придружен от съпругата Антонела (в черна дълга рокля с цепка и една широка презрамка) и тримата им малки сина. Английската легенда Дейвид Бекъм, звезда на Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид, връчи трофея на Лео.

“Благодаря за гласувалите за мен, наградата е за отбора на Аржентина, техническия ни щаб и целия народ! Благодаря на всички, които ми помогнаха да сбъдна голямата си мечта да стана световен шампион с Аржентина! Днес е рожденият ден на Диего (Арммандо Марадона, 63 – б.а.), честито Диего, където и да си, споделям това и с теб! – каза развълнуван Меси и посочи наследниците си: – Не се съмнявам, че следващите години Килиан, Ерлинг, Кевин, ще се приближат още до този трофей. Знам колко е състезателен Килиан, две години бяхе заедно в ПСЖ, с Холанд ще имат оспорвана битка за този трофей, можехте и днес да го спечелите! Сити имаха страхотен сезон, най-добрия тим са сега. За мен колективните награди са най-важни, винаги съм го казвал.“

Видео показа паметни моменти от блестящата кариера на Меси и негови голове, завърши обръщайки “осмицата“ в символа на “безкрая“ с: Меси е безкрайност.

“Минах доста лоши моменти с Аржентинския национал, не ми се оттдаваше, докато с постоянство и упоритост стигнахме до покоряване на Копа Либертадорес и световната купа.“ – призна още Лео, бившата суперзвезда на Барса, благодари на настоящите си шефове в Маями. – Изненада ме радостта на хората аз да спечеля световното, още не съм се приспособил към това с наградите, но съм по-спокоен, празнувам по различен начин, искам да продължа да правя, това което най-обичам – футбола…докато съм добре физически и мога да се състезавам.“

По-късно на пресконференцията футболният виртуоз призна, че иска да се върне в любимия клуб Барселона и да работи за него, близък до него журналист от шоуто “Чирингито де хугонес“ разкри, че Бълхата се интересувал изключително от младежки футбол и желаел да стане съгледвач и агент, да работи заедно с брат си.

Легендата на Ливърпул и сега изявен тв-коментатор Гари Линекер връчи награда “Бернд Мюлер“ за голаджия на Ерлинг Холанд (в тъмносин смокинг) за най-много голове за миналия сезон – 56, и ги показаха всичките, отлични и разнообразни попадения.

“Не губете глада за голове и хъса, бъдете концентрирани и се стремете да вкарвате!“ – каза 194-сантиметровият норвежки гигант, помолен за съвет към нападателите.

“Знае как да си търси място във вратарското поле, не всеки знае кака да изпреварва и търси възможността, не е като много играчи, чакащи подаване.“ – похвали го Линекер.

Съотборниците на Холанд в Манчестър Сити Бернардо Силва, Родриго Ернандес и Хулиан Алварес, заедно с шефове получиха приза за отбор на сеозна като клубни европейски и английски шампиони за 2023.

Женският трофей, връчен от Ноле, отиде в ръцете на световната шампионка с Испания Айтана Бонмати, също национална и еврошампионка с ФК Барселона, елегантна в черна рокля с тюлено-прозрачни рамене и гръб с блестящи камъни, голяма почитателка на Иниеста и Меси, тя наследи колежката си Алексия Путеяс (двукратна носителка). Изпадналият в дълбока финансова криза Барселона пък бе отличен за най-добър женски клуб за “трипъл“ титли, взеха го президентът Лапорта, треньорът Жиралдес и капитанката Патрисия Жирархо.

Преминалият от Борусия Дортмунд в Реал Мадрид талант Джуд Белингам взе приза “Копа“ за най-силен млад играч за 2023, той учуди всички с прекрасна игра и 13 гола за 13 мача последните три месеца, включително обърнал дебютното си Класико срещу Барселона с дубъл в събота.

“Да, номер 5 е малък жест на уважение към един от идолите ми Зидан, обаче нямаше и много свободни в тима..“ – усмихна публиката 20-годишният Джуд.

Аржентинският национален вратар Емилиано Мартинес (31 г., Астън Вила) взе купата за най-добър страж на името на великия Лев Яшин, връчи му я развълнуван баща му. Дрогба (под видео-кадри) припомни спасяванията му в Катар и най-вече тази на Коло Муани на финала с Франция.

Еден Азар, спечелил Шампионска с Челси през 2022, получи приз за кариера от приятеля си, екс-съотборник и водещ на галата Дидие Дрогба.

“От 14-годишен съм излязъл от къщи за футбола, вече съм на 31, поиграх, имах много контузии и взех решението да спра.“ – обясни края на профифутбола си Еден, за последно ритал в Реал. – Имах много хубави и не така момеенти, късметлия съм, сега се наслаждавам на живота, децата.. добре съм.“

Принцът на Монако Алберт поднесе красива статуетка “Сократес“ на звездата на Реал Винисиус Жуниор, в червен велурен смокинг, за работата на фондацията му подпомагаща бедни деца в Бразилия за образование и спорт.

“За нас бразилците Пеле е на специално място, ако днес съм тук е само благодарение на него, постави футбола ни на друго ниво, заради него ни уважават.“ – призна за пореден път Вини, след като видео почете паметта на легендите Боби Чарлтън, Пеле и Луис Суарес Мирамонтес (еврошампион с Реал Мадрид през 50-те и също носител на “Златна топка“), починали тази година.

За Чарлтън Бекъм каза:

“Бях от 10-годишен във футболната му школа в Манчестър, за мен той бе специален и ме вкара във футбола, второто ми име е Робърт в негова чест! Бе страхотен! Ще ни липсва много.“

Изненадващо сред първите 30 не попадна петкратният носител на трофея Кристиано Роналдо, който държи рекорда за най-много официални кариерани голове преминал кота 1000 наскоро, също и за такива с национални селекции – 125. Ето Топ 10 :

  1. Лионел Меси
  2. Килиан Мбапе
  3. Ерлинг Холанд
  4. Кевин Де Брюин
  5. Родриго Ернандес
  6. Винисиус
  7. Хулиан Алварес
  8. Виктор Осимхен
  9. Бернардо Силва
  10. 10. Лука Модрич