Баски треснаха Атлетико, Мбапе се размина с жестока контузия

Начало » Баски треснаха Атлетико, Мбапе се размина с жестока контузия
Иняки Уилямс Атлетик Билбао
Снимка: Даниел Касас

Атлетик Билбао взе преднина с 1:0 като гост на Атлетико Мадрид на “Метрополитано“ в първия полуфинал за Кралската купа на Испания. Реваншът на “Сан Мамес“ е на 29 февруари. Майорка и Реал Сосиедад се борят за другото място на финала в Севиля.

Тимът на Ернесто Валверде, екзекутор на Барселона в най-стария турнир в Испания, риташе отлично организиран с бързина, напористи борби за топка, вариативност на атаката и дружно прегрупиране в защита. Домакините стигнаха до стрелби на Вицел и Гризман, с малко не поразили целта, но оттам бяха неутрализирани.

Рейнилдо си изпроси дузпа в 23-тата минута с много грубо влизане с двата крака на   Прието, съдиите непонятно защо му простиха изгонване. Алехандро Беренгер излъга Облак със силно завъртяна към левия стълб топка и даде преднина на играещите в бяло гости. Гурусета изпусна да увеличи, а колегите му отзад спираха опити на Лино за пробив отляво. Паредес опази Мемфис Депай и Диего Симеоне после го смени с Мората.

“Рохибланкос“ не успяваха да създадат чисти положения, заискаха дузпи срещу Де Пол и Гризман, без да са сериозни нарушения. Чоло видя картон за протести, също и Валверде.

Облак извади точен снаряд от Унай Гомес, другата подсилка Асиер Виялибре не успя да увеличи преднината с добавка. Савич извади други опасности. Мората не стигна да забие на два пъти остри стрелби-центрирания на Самуел Лино и Марио Ермосо. Битката бе здрава на много висок ритъм до края. Лекуе извади от голлинията точен на Корреа, намерен отдясно от Йоренте.

Реферът Ернандес Ернандес даде дузпа и на столичани в 92-рата, след като Алваро Мората бе по-бърз при овладяване на топка, посегнал за кълбото Йерай Алварес го удари по крака. VAR предупреди, че нападателят е бил в засада и 11-метровият бе отменен.

23-годишният вратар на Билбао Юлен Агирезабала извади силен диагонал на Мората. Двубоя завърши с разправии и сбутвания, но без бой.

“Това е футбола – понякога имаш един шанс и вкарваш, друг път много и топката не иска да влезе във вратата. – обясни философски загубата капитанът на “дюшекчиите“  Коке. – Опитахме всичко, раздадохме се, Мистър ще ни направи разбор, каквото сме сбъркали ще коригираме.“

Килиан Мбапе пък бе жестоко настъпан отзад по глезена, до изкривяване, от Лилиан Брасие при победата на Пари Сен Жермен 3:1 над Брестоа за купата на Франция. Суперзвездата се размина с жестока контузия, подобни провалиха кариерата на Неймар.

Френският преидент Макрон успя да накара страните от Европейския Съюз (26) да подпишат обща декларация срещу нов турнир “Суперлигата“, защищавайки тези на УЕФА. Испания единствена не е парафирала, разкри агенция ЕФЕ, предлага след съдебното заседание на 17 март в Мадрид, да се проведе среща за обсъждане на модела на европейският спорт.