Реал наби Атлетик,Милитао се върна в играта

Начало » Реал наби Атлетик,Милитао се върна в играта
Родриго РМ Каналес Бетис
Снимка: Даниел Касас

Реал Мадрид наби с 2:0 четвъртия Атлетик Билбао в 30-ти кръг на Испанското първенство и затвърди лидерството със 75 точки, до края остават осем битки. Барселона изостава на 8, а Атлетико Мадрид (55 т) има шанс да се върне в “четворката“ при победа над Виляреал утре (22 ч).

Първото впечатление на зрителте бе объркващо, защото гостите от Билбао излязоха в изжяло бели екипи, вместо обичайните за домакините. Реал обач представяше новия четвърти екип за сезона в тъмновиолетово, който спонсора “Адидас“ направи с японския дизайнер Йоши Ямамото с изграфисани знак Y-3 и емблематичните му рози (в светло лилаво).

Анчелоти пусна капитан Начо Фернандес до Рюдигер в центъра на защитата с помощник Тони Крос, бе без Винисиус наказан и Камавинга с проблем след контролите с Франция. Джуд Белингам излезе титуляр, несменяем щом е здрав.

Родриго Гоеш затвори устите на критиците за лош принос с прекрасен гол в седмата минута, когато традиционно “бялата“ агитка пееше “Хуанито, чудесния!“ (в чест на легендарната седмица от 80-те). Бразилският нападател овладя прекрасно подаване от другия край на Брахим Диас (първа опция за Анчелоти напред при отсъствие на някой от триото Винисиус-Белингам-Родриго) при стартова атака на Дани Карбахал с Чуамени, разходи се с финтове из защитата на гостите и матира Агирезабала с кълбо под гредата.

Вратарят хвана удари на Крос и Валверде от втора линия, близък по диагонал на Чуамени с глава при корнер мина на милиметри от по-далечния стълб. Баските, без талантливия и опасен Нико Уилямс изпуснаха да изравнят преди почивката – Лунин парира Сансет и Гурузета, след нея блесна и срещу по-големия брат Иняки Уилямс.

Гредата спаси гостите от втори – на Брахим, подвижен и създаващ опасности в целия мач. Треньорът Валверде освежи с трима, веднага след което съдиите не свириха дузпа на Лекуе, че събори Родриго в наказателното, после му простиха същото срещу Джуд.

Начо, Антонио и Менди затваряха добре пространства. Белингам пресече пас в средата на терена в 74-тата, изведе бързо напред Родриго, който проби отляво и разписа прекрасен “дубъл“ за ценни три точки на Реал в лигата. Баските не успяха, дори с две нови подсилки. Публиката се забавляваше и пееше “Мадрид, шампион, единствен в сърцата ни“. В края поритаха Модрич и Едер Милитао, възстановен след тежка контузия на коляното и лекувал се шест месеца.

Жирона се доближи до мечтаната Шампионска лига на богатите с домашно 3:2 над Реал Бетис Балонпие с дубъл на Довбик (16 сезонни изравнени с Белингам и Будимир) и решаващ на историческия им голаджия Кристиан Стуани в последната минута. Уилян Хосе бе забил 2 за севилци. Каталунците са трети с 65 точки, 2 зад Барса.

Ливърпул надигра с 2:1 Брайтън, удържайки лидерството си в Английското първенство с 67 точки (29 кръга). Преследвачите за титла Манчестър Сити (65 т) и Арсенал (64 т) разочароваха с нулево реми на “Етихад“.

Нейтън Аке напусна преждевременно мача с мускулни проблеми в прасеца като стана поредният от “гражданите“ с физически наранявания. Холанд, Аканджи, Уолкър и Стоунс имаха проблеми в двубоите с националните селекции. Ерлинг със сигурност ще е възстановен за първия евро-четвъртфинал срещу Реал Мадрид след 9 дни на “Бернабеу“