Испания тръгна с победа над Хърватия

Начало » Испания тръгна с победа над Хърватия
Алваро Мората
Снимка: УЕФА

Испания надигра с 3:0 Хърватия в четвъртия сблъсък помежду им на европейско първенства и в очаквания като най-завързан двубой от група В на олимпийския стадион в Берлин пред 66 800 зрители. Това бе най-добрия старт на “Ла Фурия роха“ в историята.

Интересно, че балканците, водени от майстор Лука Модрич (Златна топка‘2018 и най-много спечелени клубни трофеи с Реал Мадрид вкл. шест Шампионски лиги за 10 години), се бореха яко и имаха по-силна статистика – 53 % владеене, 518 : 457 пасове, 88 % прецизност, 16 : 11 стрелби (5:5 във вратата), но Унай Симон и “червената“ защита не допуснаха гол.

Фабиан Руис, изненадващо показа класа и ефективна игра в средата заедно с Педри, подари първия гол на капитан Алваро Мората в 29-тата минута и сам вкара втория – шедьовър, преодолявайки всеки изпречил се насреща съперник.

Шампионът на Испания с Реал Мадрид и спечелил също шеста лична купа на Европа Дани Карбахал направи пореден изключителен мач – стабилна игра и в защита и напред, опит, лидерство и класа. В дебюта си на европейки форум 16-годишният нападател на Барселона Ламин Ямал (рекорд за най-млад състезател), сочен за един от талантите с бляскаво бъдеще, търсеше упорито гола с пробиви отляво и отдясно, изработи третия за батко Карбахал. Ливакович му спаси четвъртия след почивката, ще е настоятелен и в следващите двубои.

Хърватите вкараха драматично в 80-тата минута – първо Унай Симон изби дузпа на Петкович (за нарушение на Родриго Ернандес), но той довкара след овладяна от резервата Перишич и подадена топка. VAR го  отмени за засада на асистента.

“Благодарим на многобройната публика тук за подкрепата, имахме голямо желание и натиснахме една много силна селекция като хърватската.- призна Мората. – Вкарах първия гол уверено на пробив. Знаехме за втория, че ако има коридор Фаби може да влезе и стреля. Излязох, защото имах малко претоварване на крака от един удар и бе по-добре да ме замести колега.“