Барса с петица на Севиля, син на Симеоне носи успех за Атлетико

Левандовски БарсаБарселона помете с 5:1 Севиля и си върна едноличното лидерство в Ла Примера дивисион с 27 точки, 3 аванс на шампиона Реал Мадрид преди класическият им сблъсък в събота на “Бернабеу“ (22 ч).

Двубоят на стадиона до хълма Монджуик бе оспорван с няколко опасни влизания на гостите, зле завършени. Главният рефер Де Бургос Бонгоечеа свири пресилена дузпа в 22-рата минута на Пеке за опит да спре нахлул в наказателното му Рафиня, който почуствал леко докосване по ръка веднага се строполи на тревата. Роберт Левандовски вкара майсторски като излъга с “парадиня“ (спиране) вратаря Орхан Ниланд, в 39-тата вкара втори с удар от игра за 12 гола в Ла Лига  (общо 14 сезонни).

Така 36-годишният поляк е готов, в силна форма, да посрещне бившия си тим Байерн Мюнхен в сряда в Шампионската.

Педри разписа третия от втора линия, намерен отдясно от Ламин Ямал, след което даде капитанската лента на приятеля си Пабло Гавирия-Гави, който след 348 дни контузване и дълго лечение се завърна на зеления терен. Ансу Фати също игра.

Пабло Торре вкара след пас от Кунде. Ниланд блестя със спасявания срещу вездесъщ Ламин, Левандовски и Пау Виктор. Гостите от Андалусия счупиха геврека в 88-мата със скоростна контра и шут на Идумбо при извеждащ пас от вратаря. Веднага Пабло мушна и петия от статичен удар отляво.

“Губиш с три, след почивката опитваш да влезеш с мисъл за нула на нула, но не е лесно. – каза сръбският капитан на Севиля Неманя Гудель. – До дузпата си вярвахме, после сякаш загубихме глава, допуснахме още два бързи гола… Лош късмет имахме днес, и с контузиите на Дуке и Сусо.“

“Мистер ми каза да се изтегля малко по-назад след нараняването на Ерик на загрявката,   на почивката говорихме да продължаваме така, не успяхме да опазим суха врата.“ – призна Педри Гонзалес.

По-малкият син на Диего Пабло Симеоне пък стана ключов мотор за победа на третия Атлетико Мадрид с 3:1 над Леганес от мадридското предградие. Джулиано показа бащиния хъс за игра като с първа докосната топка сервира гол за Лино, но той сбърка. 21-годишният Джио, ляво крило, стартира атаката за 1:1 с пас за Витцел и с характер и бързина да овладее топка от външната линия, за да асистира на Гризман за втория. Третия вкара Сьорлот с помощта на Хулиан Алварес.

Двубоят се игра без ултрасите в южния сектор, опразнен като наказание заради хвърлените запалки и други предмети по бившия вратар на Атлетико и сега на Реал Мадрид Тибо Куртоа в столичното дерби. Намалянето на първоначалното наказание от глоба и 3 мача без публика от РФЕФ бе доста критикувано от медии и фенове, както и нежеланието на клубното ръководство да изгони проблемните ултраси от стадиона.