Дъжд и студ посрещат Класикото в Мадрид довечера

Начало » Дъжд и студ посрещат Класикото в Мадрид довечера
стадион Сантяго Бернабеу Мадрид
Снимка: Даниел Касас

Студено и дъждовно време на Иберийския полуостров усложни най-гледания мач в света между Реал Мадрид и Барселона, първи за сезона, в 11-ти кръг на Испанското първенство и люта битка за лидерство. Няколко дни в Мадрид вали, температурите паднаха до 10-12 градуса, а днес е тъмно-облачно и мрачно.

Следобед заваля несилно, което не попречи първите хиляда запалянковци да чакат на площад “Саградас корасонес“ (Свещени сърца) още 3 чака преди мача. Десетки хиляди мадридисти по-късно откликнаха на призива в соц. мрежи и се събраха да посрещнат клубния автобус с тима на Реал и Анчелоти в 19 ч местно време. Облаци от сив-червен-лилав дим обагриха въздуха, когато хиляди пееха за посрещането. Имаше хора (приятели, семейства), дошли от цял свят за “Класикото“ като Мексико, Австралия, Англия, Австрия, Арабия, Франция, Полша, Германия, Турция, също и български почитатели от Варна, София… в очакване на топ футболно шоу.

Всички те по-късно щяха да се дивят като Белингам преди мача с Дортмунд във вторник, на новото видео-шоу 3Д с розов дракон, “промушващ се“ по високите екрани над последните трибуни на западната част на стадиона-красавец “Сантяго Бернабеу“. Покривът на реновираното съоръжение е закрит цял ден, за да осигури максимално добър терен, ще бъде поливан по най-добрия начин.

Карло Анчелоти и Ханси Флик не разполагат с титулярните си вратари, контузени, но Андрий Лунин има дожър опит от миналата година, помогнал за шампионските титли на Реал на Испания и на Европа, а Иняки Пеня също трупа самочувствие този сезон. Двата тима имат несигурности в защита и средната линия, но показаха увереност, скорост, добри комбинации и атаки в мачовете си. Идват с убедителни победи в Шампионската лига над Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен и са топмотивирани за победа в Класикото за важна крачка за лигата.

“Черешката“ на битката ще са двете нови атакуващи триота, които вдигат интереса на феновете … почти като великите времена на ББС и МСН, на Кристиано и Меси. Белингам, донесъл победните голове в двете последни Класико (април с 3:2), Мбапе – считан за най-опасния футболист и разписалият първи хеттрик за “белия балет“ Винисиус Жуниор, който винаги е топ за важни мачове и очаква да получи първа “Златна топка“ в понеделник.

“Блауграна“ пък са водени от забилият 12 гола в Ла Лига Роберт Левандовски, във втора футболна младост, Рафиня – неуморимият работяга за голове и 17-годишният талантът за бъдещето Ямил Ламал, вече еврошампион с Испания и способен да измисли гол и подаде  отвсякъде.

Стартов състав

Реал Мадрид: Лунин, Лукас Васкес, Милитао, Рюдигер, Менди, Чуамени, Валверде, Камавинга, Мбапе, Белингам, Винисиус