Атлетико изхвърли драматично Интер, отива с Дортмунд в Шампионския Топ 8

Начало » Атлетико изхвърли драматично Интер, отива с Дортмунд в Шампионския Топ 8
Коке и Саул Атлетико Мадрид
Снимка: Даниел Касас/BGfootball

Атлетико Мадрид работи много здраво, за да неутрализира гол аванс на Интер от първия мач, да обърне с 2:1 с продължения на “Сивитас Метрополитано“ и с успех 3:2 при дузпите да се класира за четвъртфиналеите на Шампионската лига. Тимът на Диего Пабло Симеоне изми срама от миналогодишното отпадане още в груите и е устремен да стигне финал, както през 1975, 2014 и 2016.

Домакините изненадаха с три стартови атаки на Самуел Лино отляво, които Алваро Мората и Маркос Йоренте проспаха, а ударът на самия бразилец бе трудно париран от Ян Зомер. Атм атакуваше постоянно на бърз ритъм, Коке крадеше топки, които Гризман и Молина заостряха, но италианците се затваряха добре. Зомер извади два на Мората.

Савич спираше здравеняка Маркус Турам и Лаутару Мартинес, Витцел щеше да си вкара, чистейки с глава силен удар, ако Облак не бе избил с полет с ръка от голлинията. Въпреки чутовните усилия, мадридчани бяха попарени в 33-тата минута от изскочил зад гърба на защитата изрусен Федерико Димарко, който след пас от Барела се разходи из полето на Облак и го матира.

2500 италиански фенове по трибуната запалиха светлинките не телефоните да поздравят тима на Симоне Индзаги, но бързо угаснаха, защото останалите 56 000 заподскачаха с бойки песни – Гризман бе изравнил (36-ти гол в Шампионската). Испанците на свой ред обагриха трибуните с телефонни светулки (нетипично за местните фен-привички) и запяха за обрат. Антоан удари и греда, швейцарецът му хвана близък след почивката, когато Йоренте го бе извел сам пред вратата. Мората не улучи вратата, изведен от Маркос, разиграл се покривайки много голям периметър, заедно с Гризман.

Турам не реши елиминацията, като сам срещу Облак избоца аут. Словенецът смело спря Барела. Симеоне и Симоне освежиха с по четирима. Холандският жокер Мемфис Депай изпусна два шанса отпред, при третия – намерен от Коке – с мощен диагонал в 87-мата опъна мрежата и прати битката в продължения, защото Корреа не затвори мача с шут над греда.

Турам пак стреля над греда, Лаутару с глава не улучи вратата, ветеранът Ачерби с малко не си вкара автогол. Битката бе много оспорвана и се стигна до дузпи.

Чалканоглу откри, преди Облак да парира ветерана Алексис Санчес и Клаасен. Ян Зомер изби втората на Саул, след като Мемфис бе забил. Ачерби изравни 2:2 след Рикелме. Анхел Корреа заби за 3:2, преди капитан Мартинес да прати кълбо в облаците и Интер към Милано. Червенобялата публика на стадиона изригна в кеф, песни и фиеста, любимците им обиколиха за почести терена, заслужили класирането с отлична игра.

Борусия Дортмунд тръшна с 2:0 ПСВ Айндховен  (1:1 в първия) за последното вакантно място в топ осмицата на Европа. Джейдън Санчо откри още в третата минута, гол на Фюлкруг в края бе отменен за засада, Люк де Йонг изпусна да изравни и Марко Ройс с гол в 95-тата прати немците напред. Другите класирани са Арсенал, Атлетико Мадрид, Байерн Мюнхен, Барселона, Манчестър Сити, Пари Сен Жермен и Реал Мадрид, жребия е в петък.