Батков: Мразя ЦСКА, когато ми въртят номера като казанската афера

2011-02-13 18:45:00

Гара е като Гунди! Отказа по 100 000 евро на месец за 3 години, за да го продадем по-скъпо

 

Собственикът на Левски Тодор Батков даде интервю пред bTV. Ето какво сподели адвокатът:

 

– Господин Батков, до кога ще издържате Левски?
– Ще давам собствени пари, докато имам и докато стане нещо екстраординарно и той почне да се самоиздържа. Но не виждам скоро такава възможност. Вижте, аз трудно се отказвам. Почнал съм от 0, а далеч в корените ми има големи личности, може би малко приличам на тях. А и не е лесно да се откажеш, когато ти е трудно.

– Каква е причината за недоволството на част от феновете?
– Ние вдигнахме много летвата, все пак отборът от нищото някак постигна значими успехи в евротурнирите, играхме четвъртфинал за УЕФА, влязохме в групите на Шампионска лига, станахме шампиони няколко пъти. Това е едната причина. Втората са определено манипулативните действия на хора, които се чувстват обидени, засегнати… Хора, които престанаха да бъдат част от Левски. Но няма значение,  всичко вече отмина…

– До кога ще продължават караниците из медиите между легенди на Левски?
– Разговарях с Георги Иванов, той не смята че има конфликт с Даниел Боримиров.  Очевидно те трябва да намерят общ език в името на Левски. А все пак, трудно е да коментирам мотивите на други хора. С Даниел не съм разговарял повече от година.

– Доволен ли сте от начина, по който Левски работи финансово?
– В Левски има строга финансова дисциплина. Пари излишно не се харчат. Опитваме се възнагражденията на футболистите, които се договарят и плащат, да са адекватни на ситуацията и тяхната класа, на плановете, които имаме за тях. Но определено е трудно. Всеки месец трябва да заделяме около 110 000 лева за задължителните социални данъци. Трябва да се отделя всеки месец за заплати на персонала – треньорите, както и всички специалисти в школата, за лагери… Общо взето нещата са доста отрегулирани и примерно аз знам в общи линии плюс минус 5% колко пари трябва да постъпват, за да приключи нормално сезонът и да влезем в подготовка за следащите турнири. Знам от къде идват тези пари и колко трябва аз да внеса. За целия двегодишен период на финансова криза ние имаме само едно забавяне от 20 дни на едно месечно възнаграждение. Иначе всичко друго се плаща. Сега нямаме никакво забавяне. С премиите се опитваме да сме по-гъвкави, някои ги плащаме като се съберат 2-3 премии за победи, други веднага след като се осъществи победата. Срещу ЦСКА сега ще е веднага плащането, защото сме в тежка серия. Веднага идва Локомотив и после Черноморец. Тези три мача ще покажат имаме ли шансове да станем шамипони Ние нямаме право на грешка в тях. Както и в следващите, разбира се.

– Има ли обида у вас от факта, че бяха повикани трима футболисти в националния отбор за контролата с Естония и не играха?
– Има доза обида. Аз разговарях с треньора и с Гонзо и общо взето се обединихме около идеята, че националният отбор е над всичко. И ситуацията, в която се намира националният отбор преди важния мач с Швейцария, който е решаващ, и на фона на страховития скандал, е по-добре ние да не вдигаме шум. Дал съм дума на Матеус и на Боби, че ние ще сме твърдо зад националния отбор и няма да спираме играчите на Левски.

– Вярвате ли на Ясен Петров?
– Вярвам на Ясен Петров и винаги съм му вярвал. Единственият важен момент беше необходимостта той да добие малко опит и кураж. И това вече е на лице. Той направи много добър полусезон, под негово ръководство Левски направи най-доброто си представяне в групова фаза на евротурнир. За малко не успяхме да продължим. Но му вярвам.

– Харесва ли ви играта на Левски в момента?
– Харесва ми как играе Левски в момента. Липсва ми много това, че не мога да наблюдавам мачовете в Кипър. Правих планове да гледам последните контроли обаче няма да мога, защото имам важни пътувания по работа до Русия и Лондон. И чак в събота ще ги гледам.

– Бил ли сте недоволен от решения на спортно-техническото ръководство?
– Имало е моменти, в които съм бил недоволен от Ясен. Основно съм казвал на него и на Гонзо препоръки да се гласува повече доверие на младите в домакинските мачове. Определено имаше период, в който пррез октомври нямахме една победа. Всъщност май само срещу Пирин бихме. Явно пренатовариха някои играчи, събраха се много мачове, но мисля, че като цяло атмосферата, диалогът и доверието са абсолютно на лице в клуба. И вътре в спортно-техническото ръководство, и в отбора атмосферата е неподражаема. Не знам в другите отбори как е, но при нас е добре.

– Какво трябва да спечели Левски този сезон, за да сте доволен?
– Титла, купа и плейоф за влизане в груповата фаза на Шампионската лига. Това е програмата. Но мисля, че градим отбор и при повечко шанс, можем още тази година да се пробваме да влезем в Шампионската лига. Миналата година като чух сигнала за начало на първия ни мач в Дебрецен, се просълзих. А иначе не съм ревльо, суров човек съм. Друга е атмосферата в Шамппионската лига, отношението на публиката е друго, отборите са други. Общо взето, субсидиите са колосални.

– Доволен ли сте от работата на детско-юношеската школа?
– Не особено. Очевидно трябва да се търси подобрение. Трудно е да кажа къде е проблемът. В кадрите ли, в политиката или какво? В началото на седмицата говорих с президента на Барселона. Убеден съм, че Левски трябва да следва модела на Барселона. Очевидно това е моделът за първенство като българското и отбор като Левски, който не може да си позволи феноменални трансфери. Той ми каза някои много важни неща. При тях школата е масова. Освен това имат 2-3 школи, работят плътно с още няколко школи в Испания и в Латинска Америка. Но това, което излезе от тези школи допълнително го селектират и накрая свиват кръга на децата, с които се работи, най-много до 3-4-5 в набор на година, на които евентуално се разчита и винаги 1 или 2 деца излизат от тях. И при нас трябва да го мислим и да се променя нещо. Имаме талантливи деца в Левски. Но има и друг проблем, аз забелязах една тенденция до 15 години децата в Левски доминират, мачкат навсякъде. После тези, които са на Герена и учат в девте училища, масово се забелязва спад в успеха, почват да имат много двойки, отсъствия. Очевидно малко се работи възпитателно с тях. Те стават звезди преди да са истиски звезди и игнорират своите задължения.

– Защо не направите футболна академия?
– Интересна идея е това за Футболна академия. Но имаме нужда и от подобряване на базата. Не ни достига база, особено за школата. Трябват ни поне още две игрища и една мини база в околностите на София с 2-3 терена.

– Вие мразите ли ЦСКА?
– Определено не обичам ЦСКА. Понякога наистина ги мразя – когато ми правят номера като казанската афера. Но като цяло не съм против тях. ЦСКА е функция на Левски. Истината за ЦСКА е, че при тях всичко е повече емоция и носталгия, отколкото настояще и смело мога да кажа бъдеще. И пак смело мога да кажа, това ще продължи и в бъдеще. Случващото се в ЦСКА е проекция на отношението в обществото. 20 години се рушат морални ценности, хората се променят, озлобяват, химнът не значи това, което значеше преди, думата родина – също. Хората ставаме по-брутални. Определено не приемам всякакъв вид сблъсъци и нарушения на реда. Искам да призова нашите фенове да покажат, че са израсли и да оставят отбора на терена да побеждава, да не се занимавт със кандали извън стадиона.

– Защо толкова много футболисти на Левски карат пияни?
– Всички карат пили. Някои ги хващат, други се оправят, трети ги оправят шефовете  им, четвърти ги прибират служителите на реда, къде по нареждане отгоре, къде заради подкуп. Неприятно е, че в Левски имаше няколко такива случая. Определено не се гордеем с тях.

– Назначихте охрана на Гара Дембеле, за да го пази алкохола?
– Охраната на Гара е по-скоро, за да го предпази от провокации. Говорих с едно от момчетата, които го охраняват. Той е майстор на спорта по самбо, бивш служител на МВР. И ми казва: Шефе, ние отидохме в един МОЛ да вечеряме. Направих си труда да изброя – 64 автографа, снимки, прегръдки. Гара си взе нещо да яде, не може лъжицата да си сложи в устата, защото все някой ще цъфне, ще го заговари. Има и недоброжелатели, които го провокират. Другата причина е, че Гара не може да управлява МПС и трябва някой да го вози. Той си заслужава заплатата, безспорно е. Без да го сравнявам с легендата Гунди, но не си спомням друг така да е играл за Левски. Аз съм на 52 години и от 7-годишен гледам футбол. Няма с кого да го заменям. Той прояви уважение и заинтересованост към интересите на клуба. Вижте, случаят е много прост. Последната оферта за него беше 1,7 милиона евро и поцент от бъдещ трансфер. Офертата за него беше 3-годишен договор със заплата 50 000 евро, което значеше 100 000 евро с данъците. И аз го попитах – е какъв е този трансфер като за Левски сумата е двойно по-малка от парите, които той печели. Тогава Гара ми каза: Господин президент, считам че е малко, вие сте прави, оттук-нататък зависи от Господ дали ще отида в Германия или не. Аз ще направя всичко възможно да оставя Гара за плейофите в Шампионската лига и след това, евентуално, за групите.

– За какво мечтаете, г-н Батков?
– Мечтая Левски да играе всяка година в груповата фаза на Шампионската лига и да не спира само до там, но и да продължава след групите. Мечтая да спрем да спорим ние, българите, да делим, да хулим, да крякаме, да викаме. Мечтая да се обединим като един юмрук. Една шепа народ сме, да определим национални приоритети и за 5-10 години, което загубихме, да го наваксаме и да поставим България на мястото, което заслужава. Мечтая всички да сме здрави – аз, съпругата ми, децата ми, майка ми и така…

Вашият коментар