Слонът в стъкларския магазин на Лудогорец

Начало » Слонът в стъкларския магазин на Лудогорец

Анте ШимунджаРосен Ангелов/Тема Спорт
Победата на Лудогорец над ХИК Хелзинки с 2:0 гарантира пролетен гастрол на разградчани в евротурнирите. Орлите събраха 7 точки и са със сериозни шансове да продължат дори в Лига Европа, ако не загубят гостуването си на „Олимпико“ срещу Рома. Вариант „Б“ е елиминационната фаза на третия по сила турнир Лига на конференциите, още приходи в клубната каса, мачове на високо ниво, постъпления от билети, тв права и възможност за всеки един от футболистите да е на континенталната витрина.

Лудогорец показа различно лице спрямо вечерта в Хелзинки и това до голяма степен се дължеше на агресивния подход. Вихрени атаки, лесно излизане от преса и почти безпроблемна победа.

„Почти“ тук е ключовата дума, защото ХИК просто няма нужната класа. За да измъкнат нещо от разградчани, финландците трябва да играят на ръба на възможностите си, а Лудогорец да е под своите. Нещо, което се видя преди седмица в първия мач между двата тима. Българският отбор успя да отбележи с първия си точен удар в мача, а след час игра подпечата успеха с мълниеносна контраатака.

Двубоят с ХИК само затвърди наличието на слона в стъкларския магазин, макар счупено този път да нямаше. Лудогорец има сериозни проблеми в защита, но срещу подобен тип съперници – както у нас, така и в Европа, замазва нещата със силно представяне в атака.

Статистиката също е достатъчно показателна – от мача с Ботев Враца през септември до този четвъртък орлите задължително инкасираха попадение в своята врата. В Разград в четвъртък вечер финландският шампион стигна до 4 или 5 добри възможности за попадение. Отбор с по-висока класа със сигурност ще тръгне с много повече от „геврек“ при този род положения. И треньорът Шимунджа е наясно с това.

С него е свързан и вторият проблем. Словенецът не изглежда като най-харесвания треньор от ръководството, но до този момент
резултатите в Европа го правят непоклатим. Такъв го прави и железният му договор, от който няма мърдане.

Словенецът е послушен за някои неща – като спазването на иконичната за отбора тактическа схема 4-2-3-1 и не може да залага на любимото 3-5-2. По отношение на състава обаче Шимунджа изглежда не прави никакви компромиси с никого и изваждането от 11-те на Кирил Десподов е безспорно доказателство за това твърдение.

Треньорът оправда решението си с не доброто състояние на българина и възможността за получаване на контузия. Само не добави думата „треньорска“ към последното. Самият Десподов публично си позволи критика към отбора след отпадането от Динамо Загреб в квалификациите на Шампионската лига. Думите му тогава бяха: „Трябва да бъдем и по-голям колектив, мисля обаче, че този отбор има голямо бъдеще. Малко повече ни липсва да бъдем като колектив на терена, а не да се разправяме кой е направил грешка“. Липсата на здрав колектив при разградчани е повече от видна, но те компенсират с индивидуална класа. Прокрадват се информации за конфликт между двамата лидери на отбора – Десподов и Каули, който бил прераснал и в нещо повече в съблекалнята.

Та макар на пръв поглед бъдещето в Разград да изглежда безоблачно, бурята дебне зад хълма. И край фармацевтичните заводи отлично го знаят.