Чакането на Армията продължава и през 2021 г.

Начало » Чакането на Армията продължава и през 2021 г.

стадион Българска армияВладимир Иванов/Тема Спорт*
„След 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен дом!“ С тези думи от клуба се обърнаха към червените привърженици на 23 октомври 2019 г., когато Министерски съвет реши да учреди съвместното дружество “Спортни имоти Българска армия“ АД.

Държавата и ЦСКА щяха да участват равнопоставено при изграждането на новия стадион и базата Панчарево. Седмица преди това собственикът на клуба Гриша Ганчев също изрази оптимизма си и дори посочи краен срок за завършването на съоръжението. „Документално всичко е съгласувано. Предварителното проучване приключи на 15 септември (б.р. – 2019 г.), до 15 март ще стане проектирането. До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА, най-висока категория. Ще бъдат инвестирани 60 милиона лева в новия стадион”, заяви преди 14 месеца Ганчев.

Едва ли тогава някой е очаквал, че 2020-а ще бъде белязана от коронавирус и пандемия. Още преди локдауна обаче през пролетта се появиха подводни камъни. През февруари един от оценителите, когото съдът бе определил като вещо лице за оценката на Армията и Панчарево – Иван Иванов, се отказа поради служебни ангажименти. Все пак триото в комисията бе допълнено и до началото на април оценката на двата имота бе факт – 32 274 900 лева, с които като апортна вноска държавата влизаше в новоучреденото дружество, а клубът трябваше да внесе сумата в сметката му. Базата бе оценена на около 7 милиона, а стадионът – на около 25 милиона лева. Оценката на „Българска армия” обаче бе обжалвана от ЦСКА с аргумента, че стойността е завишена с 10 милиона лева и това в крайна сметка даде резултат, но и доведе до ново забавяне. На 30 юли новата експертиза за двата обекта бе обявено, че възлиза на 23 310 700 лв. или с близо 9 милиона по-малко от първоначалната.

„По-лесно в момента е да се намери финансиране за проекта, отколкото да се преодолеят административните спънки в държавата ни. Преодолеем ли администрацията в лицето на Община София, финансирането няма да е проблем. Считам, че точно там е заровен проблемът“, заяви още на следващия ден съсобственикът на ЦСКА Юлиян Инджов, а впоследствие столичният кмет Йорданка Фандъкова върна топката с уточнението: „Върви една манипулация, че причина да не се реновира и изгради стадионът е Столична община. Ние сме готови, главният архитект също го е обявил, че в рамките на чашката няма пречка това да се случи.“

Последва ново, есенно мълчание по темата, което бе нарушено от спортния министър Красен Кралев през ноември. „Свършили сме всичко необходимо, каквото се е изисквало от страна на министерството. Очакваме инвестиционната програма от ЦСКА. Предполагам, че съвсем скоро ще я получим и ще видим действия от страна на клуба. Остават ни много малко неща, за да приключи процесът“, заяви Кралев.

А изпълнителният директор на армейците Пламен Марков даде индикации, че чакането скоро ще приключи. „Надявам се всички пречки вече да са отминали и през пролетта на 2021 г. да се започне това важно начинание за клуба, което се очаква с голям интерес и внимание от феновете ни. ЦСКА заслужава един по-различен стадион”, каза бившият полузащитник на червените.

Много приказки, уверения, обещания, надежди, но… чакането продължава.

На Армията със сигурност осъзнават, че голямата цел за 2021-а е започването на строежа на новата „Арена ЦСКА“. Цел, която посочи и Димитър Пенев пред „Тема Спорт“ преди дни. Няма как да има силен отбор без адекватен стадион. А чакането за Армията продължава твърде дълго…

И още нещо – ако ЦСКА играеше на своето съоръжение мачовете си с Копенхаген и Заря Луганск в предишните две еврокампании, резултатите щяха да са съвсем различни.

*Заглавието на на Bgfootball