Азар почна да вкарва за Реал, Карим – с дубъл

Бензема с глава
снимка: Даниел Касас/bgfootball.com

Реал Мадрид победи с 4:1 новака в първа дивизия на Испанското първенство Уеска в осми кръг на “Алфредо Ди Стефано“, за да излезе лидер с 16 точки преди утрешния мач на Реал Сосиедад (14 т.) със Селта във Виго. Дванадесетият в класирането Барселона излиза да търси точки срещу Алавес довечера от 22 ч.

Шампионите бяха разтърсени от скандал тези дни с кадри от френска телевизия, хванали Карим Бензема да нарежда на Ферланд Менди (на френски, на излизане от тунела за второ полувреме в мача срещу Борусия Мьонхенгладбах) да не подава на Винисиус, защото “играе срещу нас, като се сбръчка – губи есенсия“. Въпреки, че бразилчето не се обиди и дори се снима с опитния си колега прегърнат, Зидан ги раздели на тренировки в загряващи кръгове и мачлета, а днес излезе с Еден Азар и Марко Асенсио помощници на любимеца му отпред, което даде повод на мадридските журналисти да определят, че това ще е титулярното му трио. Французинът пусна Вини и Родриго втоторо полувреме, с което отново показа че “не е женен“ за никакви прогнози и слухове.

Мачът тръгна странно – Реал бе нестикован, разнопосочен, нападащ “ва банк“, докато Уеска по-организиран и самоотвержен ги спираше, стигна до две положения и отменен за засада гол. Центрирания на Модрич не намираха добър стрелец, тройката отпред постоянно сменяше места, но се стиковаше и натискаше с помощ от Каземиро и Рамос.

Еден Азар счупи геврека с потентен удар през центъра от извън наказателното в 40-тата минута като записа първи гол за “белите“ през сезона и такъв след цели 392 дни лечение от контузии. След малко Бензема, действащ около левия стълб на вратата получи пас отдясно от Лукас Васкес, овладя с гърди и вкас от малък ъгъл също с левачка.

Третият, на Феде Валверде отдясно и изработен отляво с работа на Еден и Карим (асистент), падна в 54-тата и доказа, че отборът на Зидан с връщането на белгиеца възстановява класа, оригиналност и наслада от играта. Договорената му смяна за предпазливост и дозиране, заедно с Асенсио, даде шанс на Вини и Родриго да проявят бързина и вертикалност, трупайки опит.

Изпуснат от защитата Ферейро излъга с бързина и смелост Куртоа след пас от Рафамир в 75-тата. Хубава атака на Карим с Марсело и Родриго даде втори гол за Карим – с глава в 90-тата. Гонещият 33 етнически алжирец има 172 попадения в първенството и 253 във всички турнири за “кралете“.

Следващият двубой на 13-кратните носители на купата на Европа е срещу Интер на конте във вторник в групите на Шампионската лига, където и двата тима са изоставащи. Голаджията Ромелу Лукаку може да не играе, получил мускулно разтежение вчера.

Легендарният нападател и институционален директор на Реал Емилио Бутрагеньо-Лешояда коментира проявите на Азар и Бензема:

“Еден е първокласен футболист, имаше малшанс с контузии, но иска да помага на отбора. Прави разликата с индивидуалния си подход и технически ресурси, дано можем да разчитаме на него по-постоянно. Получи топката в непридвидимо отиграване и отвори мача с прецизен, потентен удар отдалеч, давайки идея за класата си, оттам отбора се почувства много по-сигурен. Еден участва и при третия ни гол – страхотен на Валверде – заедно с Бензема. Ефективнстта отпред помага мачът ти да се развие както желаеш. Бензема играе футбол отлично, не само вкарва голове, асоциира, техника, подобрява атаките… нормално е да играем постоянно с него.

Зизу изясни ситуацията с Вини, сега се нуждаем от всички и трябва да се центрираме в историческия, животоспасяващ, предстоящ ни мач с Интер във вторник, който ще наложи екстремни изисквания. Искаме да завършим първи в групата и ни трябват 4 победи.“