Барселона излъга Валенсия, пак със съдийско рамо

Начало » Барселона излъга Валенсия, пак със съдийско рамо
Камп Ноу
Снимка: Замова

Барселона излъга с 1:0 предпоследния Валенсия на изпълнен Камп Ноу, за да опази лидерството в Испанското първенство с 62 точки. Съдиите свириха дузпа в полза за каталунците и спестиха друга срещу им. Бетис посреща Реал Мадрид в Севиля от 22 ч.

Точно за 50-тия си мач начело на тима наказан заради оспорванията в “Класикото“ Чави Ернандес гледа от ВИП-ложа, а брат му Оскар води мача край тъч-линията. Ансу Фати с Рафиня бяха титуляри в отсъствието на контузени Левандовски, Дембеле и Педри, също без Гави.

Рубен Бараха стовари повече хора в средата да спират каталунците и се прегрупират бързо за контри, но в 16-тата Бускетс излъга всички с балон, а бразилецът Рафиня с глава опъна мрежата (пети гол в Ла Лига). Друг прати в аут, а Гиорги Мамардашвили спря Ферран Торес. Португалецът Тиери Рендал, Лино и Илайш Мориба (екс на Барса) изпуснаха да изравнят.

Ферран би аут от дузпа за игра с ръка на Гиямон при стрелба на Кунде, Ансу удари греда. Съдията Алберола Рохас изгони Роналд Араухо за грубо нарушение на нападателя на гостите Уго Дуро в 60-тата, секунди след като и той не изравни.

Резервата Фран Перес също изпусна, в 86-тата бе спънат от Кесие в наказателното, валенсианци заискаха дузпа, но съдиите си затраяха. Тер Щеген хвана изстрел на Джъстин Клуйверт. Гостите остават 19-ти в класирането на 2 точки зад Алмерия, Севиля, Хетафе и Кадис.

“Можехме да измъкнем нещо повече тук, поне точка, голът ни дойде нанагорнище, но не се отказахме. – каза нападателят Уго Дуро, кадър на школата на Реал Мадрид. – Според мен можеха да ни свирят дузпа, казаха че Кесие го настъпва и има контакт, но после не я дадоха… Но VAR е да коригира правилно. Надяваме се да направим крачка напред с новия треньор и се измъкнем от тежкото положение.“

“От трибуните се гледа с още повече нерви, не можеш да говориш с играчите. – призна Чави. – Изстрадахме, имахме много отсъствия, изгониха ни Араухо със заслужен червен, последен в защита е. Валенсия на Рубен се защитиха много добре организирани, трябва да показваме желание за биене на дузпи, се научим да затваряме мачове с голове. Мисля, че растем като отбор“

Севиля отнесе тежка загуба с 1:6 при гостуването на Атлетико Мадрид на “Сивитас Метрополитано“ снощи. Централните нападатели Мемфис Депай и Алваро Мората забиха по два, а Гризман блесна с прекрасен снаряд. Иван Ракитич нацели греда от дузпа.

Килиан Мбапе стана исторически голмайстор на Пари Сен Жермен с 201 като вкара в псоледната минута за победата с 4:2 над Нант, Лео Меси бе открил. В Испания Луис Арагонес има 172 гола за Атлетико Мадрид, Телмо Зарра 335 за Атлетик Билбао, Кристиано Роналдо 451 за Реал Мадрид, Лионел Меси 672 за Барселона. Сред другите най-резултатни в Европа са Еузебио с 638 за Бенфика и Герд Мюлер – 554 за Байерн Мюнхен.

Уейн Руни е забил 253 за Манчестър Юнайтед, Хари Кейн 267 за Тотнъм, Кун Агуеро 260 за Манчестър Сити, Франк Лампард 211 за Челси, Фернандо Гомеш 355 за Порто, Алесандро дел Пиеро 290 за Ювентус, Джузепе Меаца 284 за Интер, Гунар Нордал 221 за Милан, Франческо Тоти 307 за Рома.