Без Зидан във Витория, Арсенал прилапва Йодегоор

Начало » Без Зидан във Витория, Арсенал прилапва Йодегоор
Мартин Йодегоор и Зидан
Снимка: Даниел Касас

Зинедин Зидан не се появи на сутрешната тренировка на Реал Мадрид днес, заниманието води помощникът му и приятел от детинство Давид Бетони. Официално Зизу е дал позитивен тест за коронавирус, което го вади от пътуване в столицата на Баската Страна Витория за мача от първеснтвото с Алавес утре от 22 ч.

Последните публични кадри на 48-годишният легендарен френски халф го показаха тъжен и замислен сам в автобуса на Реал да чака отбора след отпадането от купата на Испания още на 1/16-финалите от третодивизионен отбор – Алкояно, играл сърцато, напористо и с ясни идеи за разлика от шампиона на страната.

Бетони, който ще води отбора срещу Алавес, защити Зизу пред журналистите днес, а от твърде пестеливите му отговори се разбра, че Мистер ще комуникира чрез технологии (телефони, таблети) в анализите преди и по време на мача.

“Всяка сутрин го виждам с желание, усмивка на тренировка, с амбиция Мадрид да побеждава и иска да продължаваме. Чухме се сутринта, добре е, малко тъжен, че няма да е с нас в Алавес, но ще ни подкрепя ментално, с позитивна енергия и ще присъства чрез комуникации. Работата ми е да го подкрепям, да давам някоя информация, но той взема решенията за отбора.“ – уточни на испански със силен френски акцент Давид, работещ в екипа на Зидан от 2014 като помощник на Анчелоти и в сателите Кастия.

Зинедин, извел “белия балет“ до 11 треньорски трофея (4 Шампионски лиги като спец и друга като футболист) сега е обвиняван да разчита само на стария отбор, да не дава шанс на младите, че тимаму е на приливи и отливи, в слаба форма и му липсва гол. След “посочените“ са Азар, Бензема, Марсело, Рамос, Иско, Милитао, Асенсио, Мариано и дори Винисиус, нищо че отдавна е понижен в дълбока резерва.

Всички Испански медии вече обсъждат кога ще е краят на Зизу на треньорския пост, прогнозират че ще дойде само при бързо отпадане от Шампионската лига. Иначе Рамос събрал тима на 1-часов разговор преди тренировка вчера за наливане на обединителен плам. Валверде контузил дългия десен адуктор и щял да бъде аут 2 седмици, според комюнике на клуба. Не е ясно кога ще се оправи Карбахал, със сигурност не пътува утре.

Бомбата от Мадрид е настояването на Арсенал, по изрично желание на испанския треньор Артета за привличане на Мартин Йодегоор, който е недоволен от статута на дълбока резерва. “Топчиите“ искали да приключат сделката още днес, така 22-годишният норвежки национал ще бъде даден под наем за петте месеца до края на сезона.

Реал пребори цяла Европа за талантливият халф Мартин, рита за сателита Кастия при Зидан, а през май 2015 Анчелоти му даде шанс в последния мач за сезона, за да стане най-младия дебютант в историята на клуба на 16 години и 157 дни. Рита за Хееренвеен (2017) и Витес (2018) в Холандия, блестя в отличен сезон за Реал Соседад (2019), преди спешно да бъде върнат миналото лято с обещания за много минути в Реал, това не се случи, лекуваше и контузии.

Неползване на таланта и нестандартността на Мартин за най-важната предстояща част от сезона ще е голяма грешка, смятат мадридисти, особено при колебливата форма на Иско и Валверде или възможни контузии на Модрич или Крос.

Екзекуторът на Реал Мадрид от купата на Испания Алкояно се натресе на новия носител на Суперкупата на страната Атлетик Билбао (идния четвъртак) и дори се размечта за стигане на четвъртфинал. Едва класиралия се Барселона ще пътува до Мадрид за нова среща с втородивизионния сега Райо Вайекано (сряда 22 ч). Перлата е двубоят Севиля – Валенсия също в сряда.