В Швеция се отказаха от „убиеца на футбола“

Начало » В Швеция се отказаха от „убиеца на футбола“
VAR
Gulliver photos/Getty images

В шведското елитно футболно първенство няма да бъде въвеждана системата за видео асистенция в помощ на съдиите (VAR), след като клубовете се противопоставят на технологиите, обяви председателят на Шведската футболна асоциация Фредрик Райнфелд, цитиран от Ройтерс.

ВАР е в центъра на много дискусии в първенствата, където е въведена с оплаквания заради сложните анализи на спорни засади, които забавят играта с много минути.

През юли 2023 Шведската професионална футболна лига, която представлява клубовете в първите две дивизии, заяви, че „мнозинството от клубовете“ се против въвеждането на ВАР.

„Аз смятам коректно, имаме 18 елитни клубове и два района, които са обявили, че не искат въвеждането на ВАР“, казва Райнфелд, който е бивш премиер на Швеция, пред вестник „Афтонбладет“. „Уважаваме това. Ето защо не сме предвидили напред проекта. Аз съм за уважението към демократичните правила на играта“, добави той.

Вместо да помага за тържествуването на справедливостта, VAR се оказа изключително несполучлива придобивка, която все пак се управлява субективно от хората зад нея. В последните месеци станахме свидетели на серия от умопомрачителни решение в ущърб на футбола, като най-нашумелият случай е от преди седмица, когато Ковънтри Сити на практика победи Манчестър Юнайтед с велик обрат от 0:3 до 4:3 за около 30-на минути, но последният гол бе скандално отменен след неправилно начертана линия.

У нас, в Първа лига, пък с ползва широко друг прийом. Определени сигуации изобщо не се преглеждат, а съдиите много рядко са викани на екран за крайно решение, като това води често до абсурдни ситуации.

Bgfootball.com припомня, че няма нищо случайно в това, че една от най-силните лиги в света – английската Championship, която е второто ниво на Острова, няма VAR, което я прави изключително конкурентна и оспорвана.