Половината наставници в елита са играли в ЦСКА

Начало » Половината наставници в елита са играли в ЦСКА

Станимир Стоилов
През втората половина на ХХ век ЦСКА и Левски са основните генератори и консуматори на качествени кадри в българския футбол. И докато през последните две десетилетия нещата не изглеждат толкова розово откъм създаване и развиване на български футболисти, особено на Армията, Първа лига продължава да се храни с червената продукция от края на миналия и началото на този век.

След редица треньорски рокади от началото на сезона шампионатът посреща началото на второто си завъртане с цели 8 наставници, които като футболисти са се подвизавали в ЦСКА, което означава, че половината от треньорския състав на елита е минал през Армията! Любопитно е, че сред тях не е наставникът именно на ЦСКА. Петима от изброените в последните години бяха старши треньори или асистенти в Борисовата градина, докато един в момента е начело на… вечния враг Левски. В следващите редове ще обърнем внимание на тънката червена линия в Първа лига и приноса на половината от треньорите в елита при 31-кратните шампиони.

Любослав Пенев
Наставникът на ФК ЦСКА 1948 Сф е изпълнявал почти всяка възможна роля на Армията. Юноша на ЦСКА с два периода в мъжкия състав (1985-1990 и 2001-2002) и общо 163 мача и 109 гола. Избран е за Футболист №1 на 1988 година у нас именно с червената фланелка. Печели по три пъти титлата, Купата на НРБ и Купата на съветската армия, полуфиналист в турнира за КНК. Между 1999-а и 2001-а е президент на клуба, а на 4 пъти е и негов старши треньор. За последно изпълняваше тази роля до юли миналата година. Не бе посрещнат радушно на Армията в края на август, но със сигурност е с най-висш статут в червената история сред настоящия треньорски състав на елитната група.

Александър Томаш
Треньорът на Локомотив Пловдив също е юноша на ЦСКА, като дебютира в първия тим през 1996 година. Остава на Армията до 2004-а, но през това време прекарва и периоди под наем в Марица и Етър. Двукратен шампион и носител на Купата на България с червената фланелка, като има на сметката си общо 172 мача и 3 гола за тима. Бившият защитник на няколко пъти е бил свързван с треньорския пост на Армията. Изправял се е срещу ЦСКА начело на Верея, Берое и Етър, а след 5 дни ще направи това и с Локомотив Пловдив.

Станимир Стоилов
ЦСКА има изключително важна роля за професионалната кариера на треньора на Левски. Именно червените са отборът, който в края на 1993 година подава ръка на Мъри след тежката контузия, която получава, и прекратяването на договора му с Фенербахче. Стоилов прекарва един полусезон на Армията, като записва 12 двубоя и 4 гола. Изключително любопитно е, че въпреки че има на сметката си цели 8 кампании като футболист на Левски, любимецът на синя България отбелязва единственото си попадение във вечното дерби с екипа на ЦСКА (при загубата на червените с 1:4 през април 1994 година).

Александър Тунчев
Младият специалист ще посрещне бившия си клуб утре на „Арена Арда“, като ще се изправи срещу армейците начело на втори отбор след Локомотив Пловдив. Юношата на Хебър преминава в ЦСКА през декември 2005-а и е част от състава, спечелил последната досега шампионска титла на тима през 2008 година. Завръща се в Борисовата градина за сезон 2014/15. Завършва кариерата си в Локо Пд и остава в треньорския щаб. През ноември 2020-а Бруно Акрапович поема ЦСКА, но Тунчев остава на Лаута и застава начело на смърфовете.

Светослав Петров
Новият наставник на Септември също има два периода като футболист на ЦСКА. Бившият опорен полузащитник се подвизава на Армията между 2000 и 2004 година, като печели шампионската титла през 2003-а. Завръща се в Борисовата градина през сезон 2009/10, а няколко месеца по-късно влиза в щаба на Милен Радуканов като помощник-треньор в ЦСКА. Техният екип извежда червените до купата и последната досега суперкупа на България през 2011 година.

Даниел Моралес
Бразилецът, който вече е наполовина българин след 20 години у нас, се сблъска челно с „червените“ само преди няколко дни, когато неговият Ботев Враца бе отвян с 4:0 на стадион „Христо Ботев“. Той идва у нас през 2002-а, когато подписва с Нафтекс, а преминава на Армията в началото на 2007 година. Дефанзивният халф обаче прекарва само един полусезон в ЦСКА, като се завръща в клуба през лятото на 2016-а вече в ролята на треньор в ДЮШ. След това е помощник в първия отбор на Стамен Белчев, Любо Пенев и Добри Митов, а на 26 октомври 2020 е назначен и за временен старши треньор на тима. Извежда ЦСКА до нулево равенство срещу Рома на „Олимпико“.

Владимир Манчев
Юношата и настоящ треньор на Хебър Пазарджик преминава в ЦСКА през 1996-а на едва 18 години и остава на Армията до лятото на 2002-а, когато е продаден за 2.3 милиона евро на френския Лил. Завръща се при червените през 2008 година и прекарва още две кампании в тима, но е преследван от контузии. За ЦСКА има общо 132 изиграни мача във всички турнири и 60 попадения. Между 2013-а и 2020-а на няколко пъти е треньор в ДЮШ на ЦСКА, помощник на Христо Янев в първия отбор на червените и скаут на клуба. Пътищата му с Янев се разделиха тази есен, когато напусна Миньор Перник, за да поеме Хебър.

Христо Янев
Малко след Манчев и Янев се раздели с Миньор и вчера бе официално представен като старши треньор на Пирин. Джуджето, както е прякорът му като футболист, преминава в ЦСКА през 2000 година и в продължение на 6 сезона е основна фигура в състава. Печели два пъти шампионската титла и веднъж Купата на България, има общо 208 мача и 72 гола за ЦСКА. Връща се на Армията в началото на сезон 2012/13, но скоропостижно е освободен след резила с Мура. През лятото на 2015-а поема изпратения във В група ЦСКА и го извежда до исторически триумф за Купата на България. За последно е временен треньор на тима през 2018-а.