Португалия изхвърли Турция, Уелс на Бейл – Австрия, Италия аут

Начало » Португалия изхвърли Турция, Уелс на Бейл – Австрия, Италия аут
Гарет Бейл Реал М
Снимка: Даниел Касас

Еврошампионът от 2016 Португалия надигра с 3:1 Турция на “До Драгао“ в Порто и стигна до последния си двубой за класиране на световното първенство в Катар – във вторник срещу изненадата Северна Македония, изхвърлили Италия.

Кристиано Роналдо поведе домакините (без позитивен за Ковид Пепе) към многобройни атаки заедно с Бруно Фернандеш и Бернардо Силва, но нямаше късмет да вкара, дори от задна ножица.

Роденият в Бразилия Отавио Едмилсон Монтейро откри в 15-тата минута, докопал спряна от гредата топка при атака на Роналдо и удар на Диого Жота, предпочетен да стартира пред Жоао Феликс. Нападателят на Ливърпул Жота изпусна чисто положение, извади си картон за разправии, но в 42-рата опъна мрежата на Чакър след супер диагонален пас от Отавио.

Турците на Кунц стигнаха до свои шансове и в 65-тата Бурак Йълмаз намали, изведен от младия футболист на Олимпик Лион Юндер. 36-годишният капитан падна в наказателното след единоборство с Данило, дузпа нямаше. В 82-рата обаче такава падна за ритник на Фонте по ходило на Енес Унал, но Йълмаз би над гредата на Коща.

Кристиано опитваше отчаяно до края, но не вкара дори с добавка на шут на Жоао Феликс. Последната резерва на Сантош Матеуш Нунеш заби третия.

По същото време бившият му съотборник в незабравимото трио ББС на Реал Мадрид Гарет Бейл донесе класиране за решаващия плейоф на Уелс, изхвърляйки с 2:1 Австрия.

Гарет, който не получава шансове от Анчелоти в Реал, забучи със страхотен удар от пряк свободен в 25-тата, пробва и от задна ножица. Пазеше го съотборникът му в Реал Дейвид Алаба, с когото са и приятели. Бейл забучи и след почивката с пробив и мощен финален. Забитцер върна почетен за австрийците.

Еврошампионът Италия се мъчи цял мач със Северна Македония в Палермо и макар да доминираше с 30 стрелби (5 в очертанията на вратата) и 16 корнера не можа да пробие вратаря Димитриевски. Халфът Александър Трайковски прати комшиите на финал срещу “мореплавателите“ с шоков гол в 94-тата.

Швеция преодоля Чехия след нулево реми и гол на Робин Куайсон в продълженията, среща във вторник Полша, математически класиран след изхвърляне на Русия. Уелс трябва да играе срещу победителя от отложения двубой Шотландия – Украйна.

Еквадор и Уругвай може да вземат визи тази нощ при победи над Парагвай и Перу.

Класирани са домакина Катар (контрола с България в събота 19,30 ч), Бразилия, Германия, Франция, Англия, Белгия, Испания, Хърватска, Сърбия, Дания, Швейцария, Холандия, Аржентина, Иран, Южна Корея, Япония, Саудитска Арабия.