Северняци шокират Реал, Холанд – Кристиано

Начало » Северняци шокират Реал, Холанд – Кристиано
Винисиус Бензема Реал Мадрид Шахтьор
Снимка: Даниел Каас

Шестият в Испанското първенство Осасуна открадна точка на “Сантяго Бернабеу“ като направи 1:1 с Реал Мадрид и позволи на Барселона да поведе класирането с по 13 изравнени точки и по-добра голова разлика (19:1 срещу 18:7). Каталунците надиграха трудно Майорка с деветия гол (изключителен) в лигата на звездата им Роберт Левандовски и ключово спасяване на Тер Щеген.

Отборът на Ягоба Расате (от Памплона – известен с надбягванията с бикове по улиците  “Сан Фермин“) се хвърли в мадридския храм и добре построен саможертвено спираше многобройните домакински атаки. Винисиус Джуниор счупи геврека чак след половин час с прекрасен удар извън наказателното, а после с пробив отдясно подаде на Карим Бензема за негово красиво воле, но най-хубавото отиграване в мача с малко не стана гол.

32-годишният Кике Грасия изравни малко след почивката също с майсторски удар с глава с гръб към вратата на Андрий Лунин (сменил добре контузен Куртоа), веднага изпусна да дублира, Анчелоти освежи с Камавинга. Серхио Ерера хвана опасни на Бензема, добре пазен в целия мач. Родриго и Вини биха в аут.

Карим бе изблъскан в гръб от Давид Гарсия (изгонен) в 76-тата, когато бе излязъл и опитал да стреля с глава пред вратата, Фернандес и VAR дадоха сузпа. 11-метровият наказателен обаче френският национал би в напречната греда, веднага се поправи с гол, но бе от засада. 34-годишният капитан се завърна в отлична форма след месец лечение, а в 37-мата блесна с “деликатес“ воле къс диагонал, засякъл прекрасен пас от Вини.

“Бяхме стабилни отзад, само един гол получихме и странен – идва от дълбоко центриране откъм средата на терена. Имахме добро равновесие, не допуснахме контри, целта разбира се е винаги да сме солидни, решаващи и не допускаме голове.“ – анализира Анчелоти. – Липсваше ни голът от дузпа, обикновено Карим вкарва, но нямаше късмет… И миналата година срещу Осасуна изпусна…Иначе днес направи хубави отигравания.“

14-кратните еврошампиони гонят в сряда срещу Шахтьор Донецк пак у дома трета победа в групите на Шампионската лига след стартовите над Селтик и Лайпциг. Украинският първенец е от богатата индустриална областт Донецк, която бе присъединена към Русия току що от правителството на Путин и става с неясен статут, непризнат от ЕС и САЩ.

Междувременно Общото събрание на съдружниците на Реал Мадрид одобри с пълно единодушие отчетните сметки на УС на Флорентино Перес и проектобюджета за сезон 2022/2023 за 769 млн.евро. Президентът бе аплодиран от стотици представители “сосиос“ в залата, след като утвърди, че продължава постъпките да организира Суперлига и “съживи“ футбола, а “Реал Мадрид не се страхува от конкуренция и президентът на ПСЖ (Ал-Келайфи) явно има нужда от припомняне кой е клубът ни!“

Атлетико Мадрид наби с 2:0 Севиля на “Пизкуан“ (с готини голове на Йоренте и Мората, капитан Коке стана рекордьор с 554 изиграни мача за рохибланкос) и усложни кризата им в най-лошия старт на сезона (само една победа за седем кръга в лигата). На стадиона се чуваха освирквания и скандирания срещу президента Пепе Кастро (продал централните защитници Кунде и Карлош и увеличил цените на годишните абонаменти), който пък иска да уволнява треньора Юлен Лопетеги и спешно му търси заместник. Спрягат се аржентинецът Хорхе Сампаоли, испанеците Хоакин Капаррос и Кике Сетиен.

В Англия Манчестър Сити унижи с 6:3 съгражданите от Юнайтед пред очите на идеолога им сър Алекс Фъргюсън на “Етихад“. Фил Фодън разписа тройка с две асистенции от Ерлинг Холанд, който пътво вкара с глава, после с ходило в плонж и след почивката с външен фалц през Рафаел Варан. Кристиано Роналдо изобщо не влезе (нито Каземиро), държеше се за главата на пейката при изпълненията на норвежкия гигант. Холанд му изравни трите кариерни хеттрика за “червените дяволи“ с феноменално постижеие от три поред в Премиершип (Кристъл Палас, Нотингам Форест, Юнайтед) и надипли 14 гола за месец и нещо.

Бразилецът Антони и Антъни Марсиал измиха срама с голове, след като падаха 0:4 на почивката. Арсенал тресна с 3:1 Тотнъм.