Шах от Атлетико за титлата в Испания

Начало » Шах от Атлетико за титлата в Испания
Луис Суарес
Снимка: ФК Атлетико Мадрид

Атлетико Мадрид даде шах на Реал и Барса за титлата в Испанското първенство с победа с 4:2 като гост на Кадис в атрактивен двубой като натрупа 50 точки в 19 мача, 10 аванс на настоящия шампион и 13 на каталунците. До края остават 18 кръга, но отборът на Диего Пабло Симеоне показва постоянни резултати за разлика от колебливите на съперниците си.

В отсъствието на Ермосо и Карраско, с Ковид-19, отговорни да забъркват атаките на “Рамон Карранца“ бяха подвижни в търсене на изненади Коке, Саул, Йоренте и Тома Льомар. Луис Суарес откри с прекрасен пряк свободен удар в 28-мата след нарушение срещу Жоао Феликс.

Иначе домакините играеха със самочувствие, събрани линии и нелоши заплахи към Облак. Кадис, завърнал се в елита след 15 години, стана важен фактор вземайки скалпа на Реал, Барса, Атлетик Билбао есента и удържайки важни ремита. Миналият през школата на Реал Алваро Негредо (35 год) изравни с прецизен диагонал отдясно.

В 44 тата след корнер на Жоао отдясно с Льомар, Саул даде нова преднина.

Хил Мансано свири дузпа за ръка на Коке, спираща топка при падане на капитана, след    VAR я отмени, виждайки че футболистът се подпира и нарушение на пресирал го Негредо. Главният даде дузпа и за “рохибланкос“ сле антракта за събаряне на Льомар от Маркос Мауро. Суарес пак опъна мрежата на Ледесма и подпечата важната победа по пътя за титлата, можеше и още два да забучи.

34-годишният уругваец, подарен от Барселона като “ненужен“ е едноличен лидер при голмайсторите този сезон с 14 попадения. Салви нацели греда отдалеч. Негредо пробва гол с пета и гръб към врата, ударът бе спрян, но в 70-тата след грешка на Хименес “Акулата“ пак порази Облак. Словенецът му хвана трети, парира и на екс-съотборника Сапоньич, играещ под наем в Кадис.

Опитният стратег Симеоне бе освежил Вършалико (за отнесъл картон младеж Торейра), коригирал позиции в защита, после вкарал Лоди и Корреа за Жоао Феликс, който изглеждаше с някакъв проблем. Последният четвърт час столичани изстрадаха подем в играта на домакините (с трима нови подсилка), да помагат влязоха Конгдобя и Ерера.

Капитан Коке успокои с четвъртия в 88-мата след измъкната от Корреа топка. Това бе втора победа за лидерите над Кадис от общо 16 за сезона, единствената загуба остава от Реал Мадрид.

“Търсят центрирания по крилата и натискат с Негредо, беше трудно да ги спрем, но с тичане и упоритост, успяхме. Работим добре и това е пътя за постигане на целите. – призна Суарес. – Щом нападателя е в серия, трябва да се оползотворява момента и да се наслаждаваш на него. Онзи ден тренирахме фаулове, на Том му се получаваше повече, но днес ми разрешиха да пробвам.“

“Луис казваше, че преди вкарвал от статични топки, а аз – че не съм го виждал това.. Затова се усмихвахме след гола му. – обясни Симеоне “закачката“. “

“Работихме, състезавахме се, опитвахме до края да изтръгнем точица срещу много класен съперник, не сведохме глави…- Алваро Негредо. – За мен позицията на Коке е странна, но съдията не сметна да свири дузпа. Пордължават да ме мотивират да продължавам да играя, докато мога ще е така.“

Междувременно Флорентино Перес и останалите ръководители на Реал Мадрид стигнали предела на търпението спрямо неефективната и недостатъчно активна игра на отбора на Зидан и Бетони след четвъртата загуба в лигата с Леванте снощи, посланието било, че е крайно време футболистите да се стегнат.