Шокиращо, но факт: Меси грабна "Златната топка"!

2011-01-10 21:20:00

Аржентинецът изпревари световните шампиони и свои съотборници Шави и Иниеста! Жозе Моуриньо е треньор №1

 

Лионел Меси шокира мнозина в света! Феноменалният аржентинец изпревари съотборниците си от Барселона Шави и Андрес Иниеста и спечели Златната топка на ФИФА и "Франс футбол за 2010 година. "Двете въшки" от халфовата линия на каталунците бяха считани за фаворити и се очакваше един между тях да триумфира. Но го направи Меси, ио то за втора поредна година. Независимо че Шави и Иниеста станаха световни шапиони с Испания, а Лео се отчете "само" с титлата в Примера дивисион, гласувалите журналисти, национални селекционери и капитани на национални отбори присъдиха историческото отличие на извънземния играч Меси. Призът за първи път се връчи заедно от ФИФА и "Франс футбол", които преди излъчваха отделни победители.

 

Лео става вторият футболист от времето на Марко ван Бастен насам, който печели отличието за втора поредна година. Холандската легенда последен направи това през 1989 г. С втората си "Златна топка" аржентинецът изравнява постижението на икони като Алфредо Ди Стефано, Франц Бекенбауер, Кевин Кийгън, Карл-Хайнц Румените и Феномена Роналдо.

 

В същото време Барселона изравнява по брой носители на "Златната топка" от един клуб италианските Ювентус и Милан с по 8 отличия. Сред тези осем легенди на Барса е и българинът Христо Стоичков.

 

Очаквано, Жозе Моуриньо стана първи при треньорите за 2010 година след требъла с Интер.

 

Идеалната единайсеторка FIFPro World XI пък включваше шестима световни шампиони с Испания – Шави и Иниеста, както и Карлес Пуйол, Икер Касияс, Жерар Пике и Давид Вия. Освен тях в топ тима попаднаха Кристиано Роналдо, Майкон, Лусио и пренебрегнатият за Златната топка Уесли Снайдер.

 

Ето и всички отличени на церемонията в Цюрих:

 

Играч на годината: Лионел Меси

 

Играч на годината при дамите: Марта

 

Треньор на годината: Жозе Моуриньо

 

Треньор на годината при дамите: Силвия Нейд

 

Идеалните 11: Шави, Иниеста, Пуйол, Икер Касияс, Жерар Пике, Давид Вия, Кристиано Роналдо, Майкон, Лусио, Уесли Снайдер

 

Награда "Ференц Пушкаш" за най-хубав гол: Хамит Алтинтоп

 

Награда "Феърплей": Национален отбор на Хаити до 17 години за жени

 

Награда на президента: Пастор Дезмънд Туту

Вашият коментар