Капан за илюзии

2010-11-23 02:35:00

Този фантастичен, този невероятен Боби Михайлов, поставя за втори пореден път мексиканците на колене…

Тази реплика от лятото на 1994 година е сред най-запомнящите се в историята на футболния коментар в България. Звучи съвсем просто, но е изпълнена с уникален заряд. Изречена е с треперещ и вече невъзможен да бъде сбъркан глас. Ознаменува победата на България над Мексико с дузпи в 1/8-финала на световното в САЩ. Изстрелва я една от емблемите на спортната журналистика у нас, един от най-популярните ни коментатори – Борис Касабов. Мнозина го свързват и с фразата: "Левски е идея, а ЦСКА – цел".

Освен, че умело коментира, Борис Касабов е способен и да пише незабравими слова. Всяка седмица, само в BGfootball.com лично ще се убедите в това.

Капан за илюзии

Един месец не е толкова дълъг период от време, но за националния селекционер Лотар Матеус се оказа достатъчен. Достатъчен, за да разбере в какъв капан за илюзии е попаднал, воден от най-добри намерения да направи нещо сериозно с представителния ни тим. Германецът бе велика фигура в световния футбол и манталитета му на победител бе всеизвестен. Тази нагласа за борба и раздаване на игрището, на която той бе подвластен, Матеус се опитва да внуши на националите ни, но в сряда вечер със сигурност си е дал сметка, че това съвсем няма да е достатъчно. Защото в тази игра рядко и съвсем епизодично желанието може да надделее над възможностите. А за съжаление възможностите с които разполага първия ни тим са много ограничени. И вече почти десетилетие не малко люде живеят с натрапваната от „големи капацитети” или всъщност угодничещи туристи теория, че видите ли, има талантливо поколение футболисти, което няма как да не реализира големия си потенциал. А като изключим Димитър Бербатов, приключил с видима досада участието си в отбора, повече от очевадно е, че от дълго време националният ни тим изпитва остър и вече оказал се хроничен дефицит на класни футболисти. Всъщност, ако така наречените ни звезди имат талант, той безспорно е музикален. И се изразява в безупречно владеене на всички чалга-хитове. Що касае възможностите им, то Матеус се увери в тях, гледайки как избраниците му в продължение на цял мач не успяха да стигнат поне до една що-годе прилична ситуация за гол, въпреки безспорното си желание. Прав бе Лотар да твърди, че срещу себе си имаха защита за 100 милиона евро. Но едва ли това е истинската причина. И едва ли тези струващи 100 млн. футболисти са се научили да играят в по-добри от нашите трагични бази.

Просто истината, колкото и горчива да е, трябва да се гледа в очите. А тя е проста- нямаме ресурс. И никакви там заблуди за талантливо, но нереализирало се поколение, за каляска с три коня и други подобни щуротии не могат да променят нещата. Едва ли ще ги промени, въпреки качествата си и хер Матеус, който поне ще опита да ни извади от този капан за илюзии, ако получи насреща си търпение и ако търпението не напусне самия него.

Вашият коментар