Присъдата на Сър Алекс: ВАР е катастрофа

Начало » Присъдата на Сър Алекс: ВАР е катастрофа
Сър Алекс Арсен Венгер
Gulliver photos/Getty images

Daily Mail/Превод Тема Спорт
Сър Алекс Фъргюсън отпразнува 79-ия си рожден ден в новогодишната нощ, но още не е загубил прочутия стремеж, с който постави началото на най-великата ера в историята на Манчестър Юнайтед.

„Може да очаквате искри, когато аз и Кени Далглиш застанем един до друг на една платформа“, шегува се великият шотландец в интервю за „Дейли Мейл“, обсъждайки участието си в предстояща благотворителна инициатива. Целта е събирането на средства, с които да се подпомогне борбата с един нарастващ проблем напоследък – деменцията във футбола. Последните изследвания показват, че прекалено честото удряне на топката глава увеличава риска от увреждане на мозъка.

За ВАР
Никакви теми няма да бъдат забранени в предстоящата благотворителна нощ, в която към легендарните шотландци ще се присъедини и селекционерът на Англия Гарет Саутгейт. Разбира се, в днешни дни една от най-интересните дискусии е свързана със системата ВАР. „Това е кървава катастрофа – скептичен е Фъргюсън относно нововъведението. – Гледах мача на Бърнли срещу Лийдс миналата седмица. Отмениха гол на Бърнли, въпреки че техният собствен играч бе фаулиран от вратаря. Невероятно!“, възмущава се сър Алекс.

За проблема с деменцията
Не е изненада, че Фъргюсън е подтикнат да действа, тъй като жестокото въздействие на деменцията продължава да опустошава бивши играчи на Манчестър Юнайтед. Отиде си Ноби Стайлс през октомври, а семейството му дари мозъка на д-р Уили Стюърт от Университета в Глазгоу. Неговите изследвания вече създадоха тревожни статистически данни за повишения риск от деменция при футболистите. Докторите и Джон, който е син на Ноби Стайлс, са сигурни, че честото удряне на топката с глава е отключило заболяването.

Както съобщава „Дейли мейл“, славните играчи от 1968 г., спечелили КЕШ с Юнайтед, бяха застигнати от деменцията, тъй като сър Боби Чарлтън също бе диагностициран. А Гари Палистър, който бе капитан по времето на сър Алекс Фъргюсън, разказа за собствените си страхове. Те са свързани с появилите се пропуски в паметта… и мигрена от 17-годишен. По този повод Фъргюсън коментира:

„Болестта застрашава целия футболен спектър. В това число са Рей Уилсън, Мартин Питърс, Джеф Астъл… А Юнайтед понесе сериозен удар с Ноби Стайлс и Бил Фоулкс. Беше много тъжно. Сър Боби Чарлтън също не се чувства добре от доста време насам. Вратите към решаването на проблема бяха отворени заради смъртта на Ноби и диагнозата на Боби. Те са огромни фигури. Трябва да се говори за тази болест. Не знам какво прави Асоциацията на професионалните футболисти, за да се намали рискът, но Асоциацията на мениджърите е загрижена за здравето. Главният изпълнителен директор Ричард Бивън върши фантастична работа в това отношение“, разказва сър Алекс.

Как може да се помогне
Самият Фърги също бе резултатен нападател, известен с умението си да играе с глава за отбори като Рейнджърс, Дъмфърмлин и Фолкърк. „Онези кожени топки… Когато се намокряха, ставаха тежки все едно удряш гюле. Наистина тежка работа. Аз играех много с глава, но, слава Богу, деменцията все още не ме е ударила. В крайна сметка трябва да видим с какво можем да помогнем. Футболът е длъжен да се заеме сериозно със ситуацията. Това е правилното нещо. Хора като мен дължат много на играта. Така че сме длъжни да видим с какво можем да бъдем полезни за решаването на кризата с деменцията“, казва сър Алекс.

Изследванията на д-р Стюърт са установили многократни случаи на дегенеративни заболявания на мозъка при хора с повтарящи се травми в главата. Най-вече бивши футболисти, сред които и покойният вече Ноби Стайлс. „Трудно е да посочите точно каква е връзката, защото има и други случаи. Гледайте филма „Яростен бик“ за Джейк Ламота. Той е имал 106 битки, но е живял до 95-годишна възраст. Мисля, че зависи много от вида на нараняванията в главата, които получавате, но при всички положения имаме нужда от повече изследвания“, казва сър Алекс.

За Манчестър Юнайтед
Фъргюсън получи мозъчен кръвоизлив през 2018 г., но е в добра форма. Той отбеляза и подобрението в играта на Манчестър Юнайтед, което бе осъществено от Оле Гунар Солскяер: „Не е никак лесно да се върнеш в битката за титлата напоследък. Лигата е много трудна в наши дни“, отчете бившият мениджър на червените дяволи.

Както бихме очаквали, той е зарадван от добрия пример, който дава нападателят на отбора Маркъс Рашфорд. Той се опълчи на правителството и успя да спечели в своята вдъхновяваща мисия да помага на бедните. „Рашфорд винаги е бил добро хлапе. Дойде при нас в Манчестър Юнайтед още на 9 години. Има всичко това – добри обноски, поведение, желание да се погрижи и умение да променя нещата. Семейството му е работническо, така че той осъзнава какво е. Когато аз бях в училище, даваха безплатен обяд, а Маркъс отлично знае колко е важно това нещо“, похвали го Фъргюсън.

За ролята на футболистите
Фъргюсън вярва, че кампанията срещу деменцията ще събере още подкрепа, тъй като футболистите имат добри души и не са егоисти: „Знам за едно момче от Манчестър Юнайтед – Хуан Мата, което дава процент от своята заплата за благотворителност. Вижте какво прави и Маркъс Рашфорд. Не може да се каже, че всички футболисти мислят само как да си купят нови коли. Голям процент от момчетата са с големи сърца. Футболните хора не са мързеливци“, убеден е шотландецът.

За да докаже последните си думи, Фъргюсън говори от семейната кухня, където помага за подготовката на вечерята. „Госпожа Фъргюсън ме кара да работя много усилено – обяснява той, смеейки се. – Поставям храната във фурната, докато говорим.“

Преди да завършим разговора, питаме Фъргюсън дали играта с глава трябва да бъде намалена на тренировки, за да се намали и рискът от мозъчни проблеми: „Няма как да се премахне играта с глава от футбола, защото това нещо съществува повече от 100 години и няма как да се промени. Но мисля, че би било лесна работа да намалим удрянето на глави поне в тренировките.“

И накрая завършва шеговито: „Честно казано, ние така или иначе не сме тренирали много играта с глава. Освен ако не играехме срещу Уимбълдън“, смее се сър Алекс.