Съдията направи титлата на Лудогорец незабравима, неповторима и вълнуваща

Начало » Съдията направи титлата на Лудогорец незабравима, неповторима и вълнуваща
Лудогорец - ЦСКА 3:1
снимка: ludogorets.com

Жаклин Михайлов/Тема Спорт
Да си номер 2 в ранглистата на българските съдии и да си международен рефер без международни мачове е огромно постижение. И Волен Чинков показа, че не е номер 2, а номер 1, като направи от нищо нещо в иначе лишения от всякакъв смисъл двубой между Лудогорец и ЦСКА. Вместо да се изиграе едно най-обикновено, скучно, протоколно мачле, зрителите видяха несравнима гледка с брилянтни негови изпълнения.

Иначе лишеният от предварителна интрига и съдържание сблъсък тръгна доста добре в началото, с бърз гол на успокоението на домакините. Но пък гостите стояха добре, дори се позадържаха за постоянно в противниковото наказателно поле, като изпълниха три бързи корнера. Решителните действия на Чинков, за да развали досадата и да прокара драмата, започнаха в 34-тата минута, когато безапелационно показа „правилен“ червен картон на Кордоба. Бързо го отмени, защото ситуацията бе напълно невинна и дори не си заслужаваше жълтия цвят. Но в този момент стана ясно, че Чинков е готов на всичко, за да заличи спомена от едно събитие с давност почти година. В края на миналия май, Волен Чинков бе ВАР съдия на мача ЦСКА – ЦСКА 1948 и по негово усмотрение бе отсъдена дузпа за домакините в последната минута. Ако Турицов я бе вкарал, днес нямаше да има честване на 13-та поредна, а празник по случай първата след прекъсването!

Лудогорец би ЦСКА в нервен мач

https://bgfootball.com/%d0%bb%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%86-%d0%b1%d0%b8-%d1%86%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d0%b0%d1%87/И ето че дойдохме до ексклузивното събитие преди 60-ата минута на мача. Лудогорец вече бяха повели с 2:1 след разкошен гол на бившия цесекар Антон Недялков, а на Чинков от ВАР-а му подсказаха, че има игра с ръка в наказателното поле на гостите. Идеална възможност всичко да приключи с отсъждане на дузпа и два гола разлика за бъдещите шампиони. Съдията погледна ситуацията за някакви си десети от секундата и се върна на игрището, за да посочи бялата точка. В този момент обаче жертвените агнета в бели фланелки нещо се изнервиха и отвътре им дойде да не наведат глави както друг път. Бусато отиде да дразни Дуа, а швейцарецът, след като вкара гола, реши да си отмъсти. И настана свирепа баталия, при която Чинков реши да изгони Каранга и Текпетей, при все, че явните инициатори на простотията бяха Бусато и Дуа. Но Чинков е номер 2 в ранглистата, защото знае да отсъжда по пилатовски. Даде и два жълти картона, но някак напрежението не се размина от само себе си и трябваше да продължи с още четири за гостите, които видимо се усещаха ощетени, и се разправяха с него за щяло и нещяло.

Това е орисията на българския футболен съдия – не само да се съобразява със силните на деня, но и да го прави, все едно, че е ни лук ял, ни лук мирисал. Обаче мирише, и то не на лук, а на гнилоч! Ама много свирепо мирише и много ясно си личи как слугуват на силния на деня. Само където не им дадоха на бригадата по една фланелка с надпис „13“ за спомен на изпроводяк! А може и да са си взели сувенирче…

И като изключим тези епизоди, мачът си премина съвсем резонно и празникът се състоя вече за 13-ти път. Навсякъде по света хората се радват на прекъснати серии на хегемоните, у нас се казва, че никой не им е виновен на другите. Че не им е виновен е ясно, но също така е ясно, че българският футбол преживява най-жалкия си период в цялото си стогодишно съществуване. А за тези, които не се примиряват с положението, предстои лятна изпитна сесия за Лудогорец в Европа, когато идва голямата веселба!