Това вече е ЦСКА!

Начало » Това вече е ЦСКА!

ЦСКАЖаклин Михайлов/Тема Спорт
ЦСКА със сигурност няма да стане шампион на България през 2021 година, но макар и само като утешителна награда за феновете ще останат два наистина големи мача – в Базел през септември и онзи ден срещу Разград. Това наистина са победи, които отговарят на нивото на този суперуспешен футболен клуб. Който обаче вече 5 години безуспешно се опитва да свали Лудогорец от върха. И ролята му е на шпалир при получаването на златните медали.

При раздаването сега обаче ЦСКА няма да остане с празни ръце. Вече имат реален шанс да завършат сезона с купа на страната, а в мачовете с основния си съперник червените записаха ударна победа през кампанията. С този успех бе прекъсната една плачевна серия от 8 мача без победа срещу Лудогорец. Но веднага уточнявам, че в същия период Разград постигнаха само един успех и той бе в единствения двубой, в който те имаха ясно изразено игрово предимство над червените. Това е мачът, който ще остане в аналите като „резила Бруно“. Начинът, по който ЦСКА спечели преди 2 дни в Разград, и убедителното превъзходство, което имаше на терена, доказват тезата, че Акрапович е книжен тигър. Който изгуби времето на всички, които страдат за ЦСКА!

Преди седмица написах, че на „Армията“ ЦСКА изпусна да изпрати Лудогорец в нокдаун и сякаш някой ме е прочел и червеният ъперкът свали зеления противник на земята още в 153 секунда. И както винаги се получава в бокса, в следващите близо 97 минути поваленият в началото съперник така и не успя да се съвземе. Тук вече е вината на победителите, които някак лежерно го оставиха да си мисли, че може да се възстанови. Ако в София справедливият резултат бе 2:0 за ЦСКА, в Разград напълно резонно бе да се получи 5:1.

И точно такива подаръци не трябва да се правят. Ясно е, че в турнирен мач най-важна е победата, но на Лудогорец щеше да му дойде много добре и един по-сериозен урок. Защото в Разград все още се заблуждават с някакви реформи и революции. Истината е, че са трагични и нямат нищо общо с това, което бяха. Но затова специална тема утре.

ЦСКА спечели с лекота и към този момент е по-добрият отбор от Лудогорец. И парадоксът е, че е на 11 точки разлика назад в първенството. Пасив, който определено не се дължи само на чисто футболни характеристики. ЦСКА и Лудогорец се срещнаха 4 пъти в тазгодишната кампания и 3 пъти червените бяха напълно доминиращият тим на терена. За личния провал на Акрапович вече писах по-горе. С Белчев или Пенев това нямаше как да се случи. И веднага давам разяснение. Три месеца Акрапович се опитваше да превърне ЦСКА в Локомотив Пловдив. И естествено се провали с гръм и трясък.

Любо Пенев веднага възстанови равновесието в отбора и ЦСКА изглежда по съвсем различен начин. И затова не е необходимо никакво технологично време. ЦСКА е готов отбор, който само трябва да се направлява правилно. Без ненужни експерименти – опростено до съвършенство. Двама бекове, двама централни защитници, двама дефанзивни халфове, две крила, плеймейкър, централен нападател и вратар. Всеки с ясни и точни функции. И в тази схема напълно блуждаещи доскоро елементи като Енрике Рафаел и Турицов се превъплъщават в лидери. Енрике Рафаел не е правил такъв мач с червения екип, а може би и в живота си.

И не ги слагам над чертата. На ниво в Разград бяха абсолютно всички. С изключително нисък процент на брак и грешки през целия мач. Но пак повтарям и потретвам – това се случи, защото всеки си знаеше мястото и работата на терена. И нещата се получиха почти на 100 процента.

Единственото, за което могат да съжаляват, е, че не качиха резултата още на почивката на 3:0 и през втората част само щяха да се забавляват. Ето това вече е повод за размисъл. Защо ЛАСК и Антверп могат да вкарат по 3 и 4 гола на този несъстоятелен отбор от Разград, а ЦСКА при същото превъзходство завършва само 2:1. Причината е констатирана отдавна – в ЦСКА липсват голаджиите. Затова и резултатността на отбора е много ниска.

В Борисовата градина ще направят огромна и непоправима грешка, ако решат, че работата е изцяло завършена. На финала ги очаква много опасен противник и той се казва Николай Киров. За разлика от Любослав Пенев той ще плува в свои води. Киров познава много добре територията и въобще не трябва да бъде подценяван. Със сигурност финалът няма да завърши в 153-а секунда, а много вероятно е да стигне до продължения и дузпи.

Онзи ден ЦСКА спечели битката, но е много далеч от спечелването на войната. Остава още един мач във формат Лудогорец – ЦСКА, но той предимно по вина на червените е лишен от напрежение. Новият сезон от зелено-червения сериал обаче се очертава прелюбопитен. На Армията са длъжни да запазят ускорението от края на тази кампания и да поставят хегемона под максимална заплаха. Това е важно не само за тях, това е решително важно за целия български футбол. Важно е дори за Лудогорец, които без никакви футболни основания се задържат все още на върха. А им е време да тръгнат към подножието.